Irak Federal Mahkemesi'nden Kürt hakimin istifasına ilişkin açıklama

Irak Yüksek Federal Mahkemesi, Kürt hakimin görevden alınmasının mahkemenin çalışma rutinini etkilemeyeceğini ve yerine yedek hakimlerin getirileceğini açıkladı.

Irak Federal Mahkemesi'nden Kürt hakimin istifasına ilişkin açıklama

Irak Federal Yüksek Mahkemesi Kürt hakim Abdulrahman Süleyman Zebari'nin mahkeme üyeliğinden istifa etmesine ilişkin bir açıklama yayınladı.

Mahkemeden yapılan açıklamada, " Hakimin görevden alınması mahkemenin çalışmalarını etkilemeyecektir ve onun yerine üç yedek hakim gelecektir" denildi.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin dokuz asli üyesinden biri olan Kürt hakim Abdulrahman Süleyman Zebari, “Federal Mahkeme'nin merkezileşmeye ve federalizmden uzaklaşmasına doğru evirildiği” gerekçesiyle bugün (12 Mart 2024) Federal Mahkeme üyeliğinden istifa ettiğini duyurmuştu.  

Federal Yüksek Mahkeme Kanunu'na göre, asli üye yargıçların istifa etmesi durumunda yerine yedek olarak belirlenen yargıçlar geliyor.

Yargıçlar Adil Abdul Rezzak, Halit Taha ve Munzir İbrahim daha önce Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin yedek üyeleri olarak atanmıştı.

İlerleyen günlerde istifa eden Kürt hakim Abdulrahman Süleyman Zebari’nin yerine yedek yargıçlardan birinin atanması bekleniyor.