Irak'ta yüksek mahkeme, Parlamento Başkanı Halbusi'nin vekilliğini düşürdü

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Parlamento Başkanı Muhammed el-Halbusi'nin milletvekilliğini düşürme kararı aldı.

Irak'ta yüksek mahkeme, Parlamento Başkanı Halbusi'nin vekilliğini düşürdü

Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nden yapılan açıklamada, "kararın nihai olduğu ve tüm yetkililerin buna uyması gerektiği” vurgulandı.

Açıklamada kararın gerekçesine ilişkin detaya ise yer verilmedi.

Muhammed el-Halbusi'nin milletvekilliğinin düşürülmesi kararı Irak Parlamentosu milletvekili Leyt Mustafa ed-Duleymi'nin yaptığı şikayete dayanıyor.

Mahkemeden yapılan yazılı açıklamada ayrıntı verilmedi.

Kararın ardından açıklama yapan Duleymi, “Şikâyetimizin üzerinden bir yıl geçti ve sonuçta başardık. Bugün Federal Yüksek Mahkeme, ‘resmi belgelerde sahtecilik’ suçlamasıyla Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed el-Halbusi'nin milletvekilliğinin iptaline karar verdi. Federal Yüksek Mahkeme en güçlü mercidir ve kararı yerindedir” dedi.

Leyt Mustafa ed-Duleymi'ye destek veren milletvekili Basim el-Kashan da, “Federal Mahkemenin kararı cesurdur ve bölgenin en güçlü mahkemesine sahip olmaktan gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Şubat 2022'de milletvekili Duleymi, Muhammed el-Halbusi'yi kendi imzasıyla hakkında süre belirtmeksizin bir istifa mektubu düzenlemekle suçladı.

22 Nisan 2022'de Halbusi'nin ofisi, Duleymi’nin Takaddum Partisi’nden uzaklaştırıldığı yönünde karar alındığını duyurdu.

Halbusi: Çok acayip bir karar

Kararın ardından açıklama yapan Halbusi, “Mahkeme milletvekilliğimi düşürdü. Çok acayip ve emsalsiz bir karar. Nereden çıktı bilmiyorum. Anayasal haklarımı korumak için yasal yollara başvuracağım" dedi.

Irak Parlamentosu 9 Ocak 2022’de Muhammed el-Halbusi’yi bir kez daha Parlamento Başkanı