Van milletvekili Çiftyürek: Hükümet Kürdistan'a yönelik negatif politika izliyor

HEDEP Van Milletvekili Sinan Çiftyürek “Hükümet, Kürdistan'a dönük başta ekonomi ve tarım olmak üzere negatif politika izliyor” dedi.

Van milletvekili Çiftyürek: Hükümet Kürdistan'a yönelik negatif politika izliyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Tarım ve Orman Bakanlığının 2024 yılı bütçesinin görüşmelerine devam ediliyor.

Komisyon görüşmelerinde söz alan HEDEP Van Milletvekili Sinan Çiftyürek, devletin tarım ve doğa politikalarını eleştirdi.

Çiftyürek konuşmasının bir bölümünde Kürt illerinde güvenlik amaçlı yapılan barajlara işaret ederek “Bir tarihi, toprağı suyun altına gömüyorsunuz, bütün zenginlik kaynaklarını ortadan kaldırıyorsunuz” dedi.

HEDEP Van Milletvekili Sinan Çiftyürek şunları dile getirdi:

“Türkiye’de güvenlik adına Şırnak ve Hakkari bölgesinde 10 tane baraj yapmak kararı aldı. Amaç güvenlik. Bunu siz bir yabancı anlatamazsınız. Ben Fransa'dan gelen bir komünist parti üyesi dostuma bunu anlattığımda inanmadı inanmıyor ‘olur mu böyle bir şey’ diyor.  Akıl tutulması. Güvenlik nedeniyle siz baraj yapıyorsunuz ve sadece doğanın dengesini bozmuyorsunuz. Aynı zamanda bir tarihi, toprağı suyun altına gömüyorsunuz, bütün zenginlik kaynaklarını ortadan kaldırıyorsunuz.”

 “Kürdistan bölgesi diyeceğim tepki göstermeyin” diyen Çiftyürek “Yargıtayda da dile getirdim dedim ki, her insanın bir annesi var. Annesi olmayan bir insan yoktur, ülkesi olmayan bir millet de yoktur. Yermek için Kürdistan tabirini kullanmak istemiyorum şunu demek istiyorum. Hükümet negatif politika izliyor. Başta uçak meselesi olmak üzere birçok konuda Van merkezde Serhat bölgesi ve bütününe ilişkin olarak negatif politika, ekonomik alanda da tarımsal anlamda da sürdürülüyor” dedi.

HEDEP Van Milletvekili Sinan Çiftyürek, güvenlik gerekçesiyle Kürt illerinde güvenlik nedeniyle mera ve yaylaların kullanılamaz olduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye’nin 10 büyük barajının Diyarbakır, Urfa ve Mardin’de olduğunu ancak en büyük elektrik ve sulama konusunda sıkıntıyı da bu illerin yaşadığının altını çizen Çiftyürek “Kardeşiz, kardeşliği ortak payda ve birbibirini tanım üzerinden büyütmek istiyoruz. Fakat bu negatif ayrımcılık politikasına son verilmesi lazım” dedi.