Irak: Koalisyonun misyonu Sudani kabinesiyle birlikte son bulacak

Irak Hükümet Sözcüsü Irak'taki Koalisyon güçlerinin misyonunun Muhammed Şiya es-Sudani'nin kabinesiyle birlikte sona erdirme sözü verdi.

Irak: Koalisyonun misyonu Sudani kabinesiyle birlikte son bulacak

Irak Hükümet Sözücüsü Basim El-Awadi yaptığı açıklamada, "Uluslararası koalisyon misyonunun sona ermesi, bu hükümetin gündemindeki maddelerden bir tanesidir. Koalisyon misyonun son bulması süreci Başbakan başkanlığındaki Yüksek Askeri Komite'nin ilk toplantısında başladı" dedi.

27 Ocak’ta Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, IŞİD'e karşı Uluslararası Koalisyonun misyonunu sona erdirmek için Irak ile ABD arasında ikili görüşmelerin başladığını duyurmuştu.

Awadi,  Başbakan’ın IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyonun Irak’taki misyonunun bu kabinenin görev süresinin sona ermesiyle birlikte son bulacağı söz verdiğini söyledi.

Kabinenin görev süresi Ekim 2025'te parlamentonun sona ermesiyle sona erecek.

ABD liderliğindeki Koalisyon, Bağdat'ın isteği üzerine 2014’de Kürdistan Bölgesi ve Irak'a girmiş ve askeri operasyonlarını 2018’de sonlandırmıştı.

Awadi, uluslararası koalisyonun geleceğini tartışmanın ve ABD ile Irak arasındaki ikili işbirliğinde yeni bir aşamaya geçmek için bir yol haritası hazırlamanın zamanının geldiğini söyledi.

Irak Hükümeti Sözcüsü, birbirini takip eden hükümetlerin 2014'ten bu yana Irak'taki muharip güçlerin varlığını tanımadığını ancak Uluslararası Koalisyon ile danışmanlık düzeyinde bir ilişki içerisinde olduğunu belirterek "Uluslararası koalisyonun misyonuyla ilgili her şey Irak silahlı kuvvetlerine devredilecek” ifadelerini kullandı.