Irak Parlamentosu’ndan Halepçe kararı!

Irak Parlamentosu, Irak hükümetinden Süleymaniye ilinin Halepçe ilçesinin il statüsüne kavuşturulması için gerekli yasal işlemlerin tamamlanmasını istedi.

Irak Parlamentosu’ndan Halepçe kararı!

Irak Parlamentosu Kürt milletvekilleri Yekgirtu’lu Musenna Emin ve YNK’li Bahtiyar Şaweys, Başbakan Mustafa Kazımi’yi ziyaret ederek, aralarında il statüsünün de olduğu Halepçe ile ilgili sorunları görüştü.

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Başkan Yardmcısı Beşir Haddad, “Irak Parlamentosu, hükümetin Halepçe’nin il statüsüne kavuşturulması için gerekli resmi prosedürleri tamamlamasına karar verdi” dedi.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Grubu Milletvekili Bahtiyar Şaweys ise, beyanatımızın okunmasının ardından Parlamento, Hükümeti Halepçe’nin il statüsüne kavuşturulması için yasal işlemleri tamamlamakla görevlendirdiğini söyledi.

Musenna Emin, Irak hükümetinin Halepçe’yi 19’uncu il olarak ilan etmemesi ve Planlama Bakanlığı planında yer vermemesi için hiçbir bahanesi olmadığını söyledi.

Emin, “Mustafa Kazımi ile görüşmemizde kendisinden Halepçe’nin Irak’ın 19’uncu il olarak kabul edilmesini istedik. Kendisi de teklifimizi kabul ederek, ‘Bakanlar Kurulu’nun ilk oturumda konuyu gündeme alacağız ve konunun gereği gibi düzenlenmesi için size güzel haberi vermek için çabalayacağız’ dedi” ifadelerini kullandı.

Kazımi ile görüşmede Halepçe’de kayıp olan çocukların da gündeme geldiğini belirten Emin, Başbakan Kazımi’nin büyük bir saygı ile isteklerine yaklaştığını kaydetti.

Vekil Emin, “kayıp çocuklarla ilgili Kazımi’ye bir liste verdik ve kendisi de bizzat konuyu takip edeceğini söyledi” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Mart 2014'te Süleymaniye'ye bağlı olan Halepçe'nin il olmasına karar vermişti.

Rudaw