Irak'ta 3 parti cumhurbaşkanını seçecek çoğunluğa sahip

Iraklı siyasi yorumcu Hamid Kifayi, seçimde zafer kazanan partilerin Irak Parlamentosunda yeni cumhurbaşkanın seçilmesi için yeterli yasal çoğunluğu sağlayabileceklerini söyledi.

Irak'ta 3 parti cumhurbaşkanını seçecek çoğunluğa sahip

BasNews’e konuşan Iraklı siyasetçi Hamid Kifayi, Sadr Hareketi, Sünni Arap Siyade İttifakı ve PDK’nin oluşturduğu bloğun Irak Parlamentosu’nun toplanması için yasal çoğunluğu oluşturduklarına dikkat çekti.

Siyasi yorumcu ve araştırmacı Hamid Kifayi, Parlamentonun cumhurbaşkanlığı seçmek için 220 üyesinin oturuma katılmış olması gerektiğini belirterek, PDK; Sadr ve Sünni Siyade (Takkadum ve Azim) İttifakı milletvekillerinin yeterli yasal çoğunluğu saylayacağını söyledi.

Iraklı uzman,  cumhurbaşkanlığı seçimlerinin zamanında yapılmamasının Irak halkının çıkarına olmadığını kaydetti.

Irak Cumhurbaşkanlığı seçimi parlamentoda yapılıyor. Cumhurbaşkanlığı Kürtlerin payı. 25 aday cumhurbaşkanlığı için başvurdu. PDK'nin adayı Hoşyar Zebari'nin adaylığının reddedilmesi sonrası PDK İçişleri Bakanı Rêber Ehmed'i aday gösterdi. Parlamentonun hangi tarihte toplanacağı ise henüz net değil.

Irak'ta 10 Ekim’de yapılan seçimleri Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’a bağlı grup kazandı. Nihai olmayan sonuçlara göre Sadr Grubu 325 sandalyeli Meclis'e 73 vekil göndermişti. Eski Başbakanlardan Nuri el-Maliki’nin Kanun Devleti Koalisyonu da oylarını artırarak 37 sandalye elde etmişti.

İran’a yakın Haşdi Şabi gruplarının yer aldığı Fetih Koalisyonu ise seçimlerde kan kaybetti ve sadece 17 milletvekili çıkarabilmişti. Oyları düşen eski Başbakanlardan Haydar İbadi ve Şii siyasi ve dini lider Ammar Hekim’in oluşturduğu Ulusal Devlet Gücü Koalisyonu da 4 sandalyede kalmıştı.

Meclis Başkanı Muhammed Halbusi’nin Takaddum (İlerleyiş) Partisi ise Sünni bölgelerdeki oyların çoğunu alarak Meclis'e 38 milletvekili göndermiş, Sünni siyasetçi Hamis Hançer’in Azim Koalisyonu da 20 sandalye kazanmıştı.