‘Irak Başbakanı Sudani Kürdistan petrolü için farklı alternatifleri araştırıyor’

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin bütçeye daha fazla zarara mal olmaması amacıyla günlük 450 bin varillik Kürdistan petrolünün depolanması veya bazı Orta Doğu ülkelerine satılması konusunu araştırmak üzere çeşitli komisyonlar görevlendirdiği bildirildi.

‘Irak Başbakanı Sudani Kürdistan petrolü için farklı alternatifleri araştırıyor’

Irak resmi gazetesi Al Sabah’a konuşan Irak Parlamentosu Petrol ve Gaz Komitesi üyesi Basim Garebawy, Irak Başbakanı Sudani’nin Ceyhan limanına akışı durdurulan Kürdistan petrolü için farklı alternatifler üzerinde çalıştığını söyledi.

Basim Garebawy, “Başbakan Sudani, Kürdistan'daki 450.000 varil petrolün depolanmasını ya da petrolü Ürdün, Suriye veya Lübnan'a satılması da dahil olmak üzere farklı çözümleri araştırmak üzere çeşitli komisyonlar kurdu” dedi.

"Diğer bir teklif de Türkiye üzerinden ihraç edilen petrol miktarının ihracat sistemini geliştirerek güney Irak petrollerinden telafi edilmesidir” diyen Garebawy, “Bütçeye zarar vermemek adına bu yönde çalışmalar sürüyor” diye konuştu.

Irak'ın Türkiye'ye karşı Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nde yaptığı şikayetin karara bağlanmasının ardından Kürdistan'dan petrol ihracatı 25 Mart 2023'ten bu yana askıya alınmıştı.

Rûdaw'ın edindiği bilgilere göre iki hafta önce Irak Petrol Bakanlığı'ndan bir heyet, Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret ederek Kürdistan petrol boru hattında incelemelerde bulundu. Heyet, hükümete ilettiği raporunda petrol boru hattında ihracatın yeniden başlaması önünde herhangi bir sorun bulunmadığını bildirdi.

Öte yandan Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2 Ekim’de Dubai’de ve ardından 6 Ekim’de bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinin ardından petrol boru hattında oluşan hasarları onardıklarını, incelemeleri, onarımları ve bakımları Iraklı yetkililerle paylaştıklarını söyledi.

Bayraktar, “Çarşamba günü itibariyle yani dün itibariyle hat operasyona hazırdır, petrolün Ceyhan’da depolanması ve dünya piyasalarına gitmesiyle alakalı hiçbir eksik yoktur. Bunu karşı tarafa bildirdik ve bu süreci bütün dünya ile paylaşmış olduk” ifadesini kullandı.

Ancak Reuters'a konuşan Iraklı Petrol Bakanlığı’ndan iki üst düzey yetkili, Irak'ın petrol ihraç boru hattının faaliyete geçmeye hazır olduğu konusunda Türkiye'den resmi bir bildirim almadığını söyledi.

Kürdistan Bölgesi Dış İlişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi, bugün Erbil Salahaddin Üniversitesi’nde düzenlenen “Kürt Diplomasi Haftası” sempozyumunda bu konuya değindi.

Dizayi, “Kürdistan’dan petrol ihracatının yeniden başlatılması konusunda pek çok tartışma ve çaba var. ABD, İngiltere ve Fransa gibi ülkeler, özellikle Ankara ile Bağdat arasındaki sorunu çözmeye çalışıyor” dedi.

İnşasına 2010 yılında başlanan Kürdistan Petrol Boru Hattı 511 kilometreden oluşuyor. Bu hattan 2013 yılında Türkiye'nin Ceyhan limanına petrol pompalanmaya başlanmıştı.