Sudani: Kürdistan Bölgesi ile köklü çözümler bulma konusunda ciddiyiz

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Erbil ile Bağdat arasındaki hukuki ve mali sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Sudani: Kürdistan Bölgesi ile köklü çözümler bulma konusunda ciddiyiz

Başbakan Mesrur Barzani başkanlığındaki Kürdistan Bölgesi Hükümeti heyeti, bütçe meseleleri konusunda Irak hükümet yetkilileriyle üst düzey görüşmelerde bulunmak üzere Bağdat’a ulaştı.

Başbakan Mesrur Barzani başkanlığındaki heyet Bağdat Havaalanında Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin tarafından karşılandı.

Heyette Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Maliye ve Ekonomi Bakanı Awat Şeyh Cenab, Bakanlar Kurulu Divanı Başkanı Omid Sabah ve Bakanlar Kurulu Sekreteri Amanc Rahim yer alıyor.

Sudani: Kürdistan Bölgesi ile köklü çözümler bulma konusunda ciddiyiz

Heyet ilk olarak Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile bir araya geldi.

Irak Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, görüşmede, federal hükümet ile Kürdistan Bölgesi hükümeti arasındaki hukuki ve mali sorunlara anayasaya uygun şekilde çözüm bulunması gerektiği vurgulandı.

Sudani, mevcut hükümetin yaklaşımının kalıcı istikrarın sağlanmasına yönelik çalışma ilkesine dayandığını belirterek, “Hükümetimiz Kürdistan Bölgesi’yle yaşanan sorunlarla ilgili köklü çözümler bulma konusunda ciddi" dedi.

Sudani ayrıca, Kürdistan Bölgesi vatandaşları da dahil Irak vatandaşlarının tamamının insanca yaşam koşullarının herhangi bir hukuki veya idari sorundan etkilenmemesi için çalıştıklarını kaydetti.

Başbakan Barzani Irak Cumhurbaşkanı Reşid ile görüştü

Başbakan Barzani ve beraberindeki heyet daha sonra Selam Sarayı’nda Irak Cumhurbaşkanı Muhammed Latif Reşid ile de bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkiler ele alındı.

Reşid, tüm sorunların güvenlik ve istikrarı pekiştirecek şekilde anayasa ve yasalara uygun şekilde çözülmesi konusunda Kürdistan Bölgesel Hükümeti'ne desteğini vurguladı.

Kürdistan Bölgesi'ndeki çalışanların maaşlarının ödenmesi konusunda tüm hükümet ve siyasi partilerin çaba göstermesi gerektiğini vurgulayan Reşid, ayrıca Kerkük’te yaşanan sorunların aşılması ve kararların uygulanması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığının anayasal rolünün önemine dikkati çeken Başbakan Barzani ise bu kapsamda Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışanların mali haklarının ödenmesi için cumhurbaşkanlığının siyasi liderleri bir araya getirebileceğini belirtti.

Barzani, mali haklar ve maaş sorununa bütçe kapsamında kalıcı çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Heyetin, Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi ile görüşmeler yapacağını bildirildi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Sözcüsü Peşewa Hewramani dün yaptığı açıklamada, "Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Irak'ın diğer tüm bölgeleri gibi Kürdistan Bölgesi halkına da maaşların zamanında ödenmesi için federal hükümetle bir anlaşmaya varmayı planlıyor" dedi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Bağdat ile yapılan anlaşmalara bağlı olduğunu vurgulayan Hewramani, başbakan ve yardımcısının ziyaretinin de Erbil’in anlaşmaların uygulanması yoluyla sonuca varma ve sorunları çözme niyetini gösterdiğini söyledi.