Avusturyalı Bakan: Kürdistan ile ilişkilerimizi devam ettirmek istiyoruz

Avusturya ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla başkent Erbil’de bir forum düzenlendi. Foruma katılan Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, ülkesinin Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri devam ettirmek istediğini belirtti.

Avusturyalı Bakan: Kürdistan ile ilişkilerimizi devam ettirmek istiyoruz

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg başkent Erbil’deki ziyareti kapsamında Avusturya Büyükelçiliği’nin düzenlediği ekonomi forumuna katıldı.

Erbil ile ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek arzusu içinde olduklarını belirten bakan Schallenberg, "Açıkçası 10 Avusturyalı şirketle birlikte burada bulunmam bir güven işaretidir. Bizler (ilişkilerimize) devam edeceğiz. Avusturyalı şirketler yatırım yapmak istiyor, biz de ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz" dedi.

Ekonomi forumuna katılan Kürt iş insanı Miran Hawre 2012 yılından bu yana Avusturyalı şirketlerle çalıştığını şu ana kadar etkin olarak faaliyet verdikleri alanda Irak piyasasının yüzde 70’inden fazlasını karşıladıklarını söyledi.

Rûdaw’a konuşan Kürt iş insanı Miran Hawre, "Birçok alanda beraber çalışma fırsatımız var. Avusturya birçok alanda teknolojiye sahip bir ülke. Teknolojilerini ve fabrikalarını Kürdistan Bölgesi'ne getirmelerinin çok iyi gelişme olacağını düşünüyorum" dedi.

Forum kapsamında bir araya gelen Kürt iş insanlarıyla Avusturyalı iş insanları ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Yaklaşık 30 yılın ardından Irak ve Kürdistan Bölgesi pazarına dönmeye karar verdiklerini ifade eden Avusturyalı iş insanı Tohmas Chidiger, geri dönüşüm alanında 100 ülkede etkin bir şekilde faaliyet yürüttüklerini ifade etti.

Kürdistan Bölgesi pazarına da girmeye karar verdiklerini belirten Chidiger, "Yaptığımız toplantılarda pek çok iş insanı ile bir araya geldik. Dün de Bağdat'ta Baba Rahma adlı bir şirketle anlaşma imzaladığımız için çok mutluyuz. Erbil’deki alıcılarımızla görüşme fırsatımız oldu, ancak daha cihazlarımızı buraya getiremedik. Burada ciddi bir talep var ve burada iş ilişkileri kurabileceğimizi umuyoruz” diye konuştu.

Avusturya yerli üretimde dünyanın en zengin 14 ülkesinden biri. Avusturya Büyükelçiliği’nin verilerine göre, Kürdistan Bölgesi’nde 55 Avusturyalı şirket aktif olarak çalışmalarını sürdürüyor.