Irak'ta hükümet krizi: Başbakan 3 bakanın istifasını reddetti

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, vekilliği düşürülen Meclis Başkanı Halbusi’nin partisinden 3 bakanın istifasını reddetti.

Irak'ta hükümet krizi: Başbakan 3 bakanın istifasını reddetti

Irak’ta Yüksek Federal Mahkeme’nin Meclis Başkanı Halbusi’nin vekilliğini düşürmesi ardından başlayan krizi devam ediyor.

Irak Hükümet Sözcüsü Basım Ewadi, Başbakan Sudani’nin Takaddum Partisine bağlı,  Başbakan Yardımcısı ve Planlama Bakanı Muhammed Temim, Sanayi ve Maden Bakanı Halid Bettal ve Kültür, Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Ahmed Bedran'ın istifasını kabul etmediğini açıkladı.

Sözcü her 3 bakanın da halka hizmet etmek için görevine devam edeceğinin altını çizdi.

Ne olmuştu?

Irak Federal Yüksek Mahkemesi 14 Kasım’da Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Muhammed el-Halbusi'nin milletvekilliğini düşürme kararı aldı.

Kararın ardından toplanan Halbusi liderliğindeki Takaddum Partisi, hükümetteki bakanları, milletvekilleri ve parlamento komisyonundaki üyelerinin istifa etmesi yönünde karar aldı.

Partiden yapılan yazılı açıklamada, Irak Başbakan Yardımcısı ve Planlama Bakanı Muhammed Temim, Sanayi ve Maden Bakanı Halid Bettal, ile Kültür, Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Ahmed Bedran istifalarını sunduğu belirtildi.

Parti ayrıca Devleti Yönetme İttifakı toplantıları ile parlamento oturumlarını da boykot etme kararı aldı.

Sünni Takaddum Partisi’nin parlamentoda 37 milletvekili bulunuyor.