Irak Petrol Bakanı: Federal Mahkemenin Kürdistan ile ilgili kararını olduğu gibi uygulayacağız

Irak Petrol Bakanı İhsan Abdulcabbar, Irak Yüksek Federal Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi Petrol ve Gaz Yasası ile ilgili kararını olduğu gibi uygulayacaklarını söyledi.

Irak Petrol Bakanı: Federal Mahkemenin Kürdistan ile ilgili kararını olduğu gibi uygulayacağız

Petrol Bakanlığı’nda yetkililerle bir toplantı düzenleyen Bakan İhsan Abdulcabbar, Irak’ın petrol dosyası ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Petrol kazancının tamamının hazineye aktarılması ve ülke için kullanılması gerektiğini belirten Abdulcabbar, “Bir ülkede iki petrol politikası olamaz ve bu konu siyasallaştırılamaz" dedi.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi Petrol ve Gaz Yasası ile ilgili kararına değinen Abdulcabbar, "Irak Federal Mahkemesinin kararını olduğu gibi uygulayacağız” ifadesini kullandı.

Yüksek Federal Mahkemesi, 15 Şubat 2022'de Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nin petrol ve gaz yasasını anayasaya aykırı olduğu gerekçesi ile petrol gelirlerinin Bağdat'a teslim edilmesine karar vermiş, bu karar Kürdistan Bölgesi hükumetinin sert tepkisine yol açmıştı.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi’nin kararı nedeniyle yaşanan çelişkileri çözmek üzere Kürdistan Bölgesi’nden üst düzey bir heyet 11 Nisan’da Bağdat’ta Irak Petrol Bakanlığı yetkilileri ile bir araya gelmişti.

Irak Petrol Bakanlığı, çözüm için Kürdistan Bölgesi heyetine önerilerin yer aldığı bir taslak sunmuştu.

Taslakta, öneriler, “Kürdistan Bölgesi hükumetinin petrol konusunda yaptığı uluslararası sözleşmelerin gözden geçirilmesi ve tarafların çıkarına olacak şekilde yasal olarak yenilenmesi, sahibi Irak devleti ve federal hükumet olması şartı ile Kürdistan petrol şirketinin kurulması ve bölgedeki petrol endüstrisinin geliştirilmesi ve ilk tarafın sorumluluğunda olması” şeklinde sıralanmıştı.

Irak Petrol Bakanı Abculcabbar, daha önce yaptığı açıklamada, “Kürdistan'ın uluslararası şirketlerle yaptığı petrol sözleşmelerinin yüzde 80'i geçerli. Günlük ortalama 430 bin varil petrol ihraç ediliyor, 100 bin varil de bizim Kuzey petrolünden ihraç ediliyor. Bu petrolün nasıl ihraç edildiğini, sözleşmeleri biliyoruz. Bu bir suç teşkil etmiyor” ifadelerini kullanmıştı. 

Bağdat’a giden Kürdistan Bölgesi heyetine başkanlık eden Halid Şivani de, “Görüşmelerde bazı mekanizmalar belirlenmesine karar verildi. Bu aynı zamanda gelecekte petrol konusunda yaşanacak tüm sorunların köklü çözümü için bir yolharitası da olabilir” demişti.