İran: 16 yaşındaki Kürt genci işkence sonucu hayatını kaybetti

Jina Emini başkaldırısında tutuklanan 16 yaşındaki Kürt genci işkence sonucu hayatını kaybetti

İran: 16 yaşındaki Kürt genci işkence sonucu hayatını kaybetti

Berzin Hemzezade 16 yaşındaki Kürt genci 2 Ocak günü Urmiye’deki bir Humeyni hastanesinde ameliyat sırasında hayatını kaybetti. Berzin Hemzezade’nin Jina Emini isyanı döneminde tutuklanmış ve yoğun işkence görmüştü. Bir hafta ağır işkence görmüş ve daha sonra hastaneye kaldırılmıştı. Özellikle iç organlarında ciddi darbeler sonucu işlev bozukluğu oluşan çocuk o tarihten bu yana tam 13 aydır tedavi görüyordu.

Hengaw’ın raporuna göre Berzin Hemzezade 2 Ocak günü ameliyat sırasında hayatını kaybetti. Berzin’nin yakın aile üyeleri “geçen yıl göz altına alındıktan ağır işkence sonucu a her iki böbreğinin işlev bozukluğu yaşadığı ve çalışmadığını, birçok ağır sağlık sorunu ile karşılaştığını” belirtti. Ayrıca “Berzin  son 14 ay içinde ciddi sağlık sorunları ile karşılaştı, bayılıyor ve algılama sorunları yaşıyordu. Birçok kez hastaneyi ziyaret etmek zorunda kaldı.  Tutuklanmadan önce sağlıklı ve hayat dolu bir gençti” dedi.

Yine yerel kaynaklar Berzin Hemzezade’nin tutuklanmadan önce hiçbir sağlık sorunu olmadığını, fiziksel ve ruhsal olarak çok iyi durumda olduğunu fakat göz altına alındıktan sonra durumunun değiştiğini, sık sık bayıldığını  belirttiler.

Doğu Kürdistan’ın Serteşt kasabasından yaşayan Berzin Hemzezade’nin 20 Kasım 2022 tarihinde İran devleti tarafından göz altına aldığını ve Aralı 2022 tarihinde bırakıldığı belirtiliyor.

İran devleti Berzin Hemzezade’nin ailesini konuyu medyaya taşımaması için tehdit etti.

İran devleti Jina Emini başkaldırısından sonra çocuk yaştaki 300 kişi göz altına aldı. Bunlardan şu ana değin 193’ünün adı Hengaw insan hakları örgütü tarafından yayınlandı. (Kaynak)