İran Büyükelçisi: Neçirvan Barzani'nin Tahran ziyareti ilişkilerin normalleşmesinde önemli rol oynadı
İran’ın Bağdat Büyükelçisi, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin geçtiğimiz ay İran ziyaretinin her iki ülke arasındaki ilişkilerin normale dönmesinde büyük rolü olduğunu söyledi.
İran Dışişleri Bakanlığını vekaleten yürüten Ali Bakıri'nin yarın Bağdat ve Erbil'e ziyarette bulunması bekleniyor.
İran’ın Bağdat Büyükelçisi Muhammed Kazım Al Sadık Rûdaw’a yaptığı açıklamada İran Dışişleri Bakanlığını vekaleten yürüten Ali Bakıri’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi ziyaretinde Bağdat ve Erbil arasındaki ilişkiler ile güvenlik anlaşmasının uygulanması gibi konuların gündeme geleceğini söyledi.
İran’ın Bağdat Büyükelçisi Muhammed Kazım Al Sadık ‘ın Rûdaw’ın sorularına verdiği yanıt şu şekilde:
İran Dışişleri Bakanının Erbil ve Bağdat ziyaretinin önemi nedir? Bakanın Erbil ve Bağdat ziyaretinde hangi konular gündeme gelecek?
Ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerin ikili düzeyde güçlendirilmesinin bir parçası olup bölgesel düzeyde görüşmeler yapılacaktır. Bu nedenle iki ülke arasında istişareler yapılması gerekiyor, çünkü İran ve Irak'ın birbirleriyle sıcak ve tarihi ilişkileri var. Dolayısıyla zaman zaman istişarede bulunmak gerekiyor. İkincisi, Bakan Bakıri'nin ziyareti aslında Şehit Reisi ve arkadaşlarının trajik helikopter kazasına gösterdikleri ilgi ve başsağlığı dilekleri dolayısıyla Irak hükümetine ve halkına teşekkür etmek amacıyla yapılıyor.
Irak ile İran İslam Cumhuriyeti ve Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkileri nasıl görüyorsunuz? İlişkiler beklentiler doğrultusunda mı?
Bahsettiğim gibi ilişkilerimizi daha da geliştirmemiz gerekiyor. Siyasi, kültürel alanda ilişkiler en üst düzeyde seyrediyor. Ekonomik alanda daha fazla ilişkileri geliştirmeye ihtiyacımız var. Tabii Bağdat'ın merkez olması gibi, iki ülke arasındaki ilişkilerin ekonomik boyutunun büyük ölçüde sağlanmasında Kürdistan Bölgesi'nin de rolü var.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani'nin İran ziyareti Erbil-Tahran ilişkilerinin güçlenmesine etkisi oldu mu?
Elbette, çünkü ilişkilerde biraz soğukluk vardı. Ancak İran ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkinin tarihi olduğu göz önüne alındığında ziyaret, ilişkilerin normale dönmesinde büyük ve doğrudan rol oynadı. Bunun kanıtı karşılıklı ziyaretler.Özellikle de Dışişleri Bakanı'nın Kürdistan Bölgesi'ne yaptığı ziyarettir.
İran İslam Cumhuriyeti, Irak ve Kürdistan Bölgesi arasında bir güvenlik anlaşması var. İki ülke arasındaki güvenlik anlaşmasının sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
İlk kez merkezi hükümet, Tahran ve Erbil arasında imzalanan bu anlaşma benzersizdi. Ancak gerçek şu ki, daha fazlasına ihtiyaç var. Kürdistan Bölgesi'ndeki ayrılıkçı üyelerin uzaklaştırılması konusunda anlaşmanın uygulanması için iyi adımlar attık. Yalnız örneğin silahsızlanmaları kısmen açık ve daha fazlasına ihtiyaç var. Mülteci kamplarına yerleştirmeleri de henüz tamamlanmadı. Gerek merkezde gerekse Kürdistan Bölgesi'nde ilgili makamlarla bu konuyu takip ediyoruz.