İran Dışişleri Bakanı'ndan Erbil saldırısına ilişkin açıklama

İran Dışişleri Bakan Hüseyin Emir Abdullahiyan, Erbil’e yönelik balistik füze saldırısında “Mossad karargahının hedef alındığını” savundu. Abdullahiyan, "Irak'ı hedef almıyoruz. Erbil'deki saldırı ulusal güvenliğimizi korumanın bir parçasıydı" dedi.

İran Dışişleri Bakanı'ndan Erbil saldırısına ilişkin açıklama

Abdullahiyan, İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında katıldığı oturumda, bölgede yaşanan gelişmelere yönelik soruları yanıtladı.

İran Devrim Muhafızları’nın Erbil, İdlib ve Pakistan’a yönelik balistik füze saldırısına ilişkin soruyu yanıtlayan Abdullahiyan, “Irak ve Pakistan toprakları içerisinde İran'ın güvenliğini tehdit edenleri hedef aldıklarını” savundu.

“İsrail'in Erbil’de bulunan casus karargâhını" vurduğunu ileri süren Abdullahiyan, “Mossad'ın Kürdistan Bölgesi’ndeki faaliyetleri hakkında Irak'la istihbarat paylaştıklarını” söyledi.

“Irak'ı hedef almıyoruz. Erbil'deki saldırı ulusal güvenliğimizi korumanın bir parçasıydı" diyen Abdullahiyan, "Irak ve Pakistan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyuyoruz ancak İran'ın güvenliğinin tehlikeye atılmasına izin vermeyeceğiz. Irak ve Pakistan'ın güvenliğini İran'ın güvenliği olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.

İranlı Bakan, “Hiçbir Pakistan vatandaşına İran füzeleri ve insansız hava araçları saldırmadı. Biz Pakistan vatandaşlarını değil Ceyş-ül Adl grubunu hedef aldık, hedefimiz Pakistan topraklarındaki İranlı teröristlerdi” dedi.

Hüseyin Emir Abdullahiyan, “Bugün Lübnan savaşa giriyor, Kızıldeniz'de savaşa tanık oluyoruz, bugün soykırıma ve savaşın yoğunluğuna, Gazze ve Batı Şeria'daki Filistin halkının aç kalmasına tanık oluyoruz. Netanyahu, savaşın çözüm olmadığını, Hamas'ın savaşla yok edilmeyeceğini, İsrailli tutukluların serbest bırakılmayacağını anlamalı” yorumunu yaptı.

Abdullahiyan, “Gazze’deki savaşın bölgesel bir çatışmaya dönüşmesini engellemenin en basit çözümü Gazze Savaşı’nın bitmesi. Bu savaş biterse direniş cephesinin İsrail ve İsrail çıkarlarına yönelik saldırıları da biter" diye konuştu.

ABD olmadan İsrail’in bu savaşı 10 dakika bile sürdürmesinin mümkün olmadığını savunan İranlı Bakan, “En demokratik bakış açısı Gazze halkı ile Batı Şeria arasında referandum yapılması fikridir. Filistinlilerin haklarına ilişkin Birleşmiş Milletler gözetiminde demokratik ve seçim yöntemiyle çözümler var ama Netanyahu hâlâ çözümün savaşta olduğunu düşünüyor ve ABD'ye güveniyor” ifadelerini kullandı.