İran medyası, sahte fotoğraflarla gerçekleri örtbas etmeye çalışıyor

İran resmi medyası, Erbil’e yönelik saldırılarını meşrulaştırmak için Peşrew Dizayi’nin totğraflarını fotoshoplayarak servis etmeye başladı. Dizayi’nin fotoğraflarını montajlayıp servis eden İranlı ajanslar “Kürdistan’ın petrolünü İsrail’e satıyor” şeklinde dezenformasyona başvurdu.

İran medyası, sahte fotoğraflarla gerçekleri örtbas etmeye çalışıyor

İran Devrim Muhafızları Ordusu 15 Ocak günü 23:30’da başkent Erbil’de çeşitli noktalara 11 balistik füze ile saldırı düzenlendi.

Kürt iş insanı Peşrew Dizayi’nin evinin de hedef alındığı saldırıda Dizayi ve 25 Ocak'ta bir yaşına basacak olan kızı Jina, Dizayi’nin evinde misafir olarak bulunan ancak Süryani asıllı Iraklı iş insanı Kerem Mikhail ile evde çalışan Filipinler vatandaşı bir kadın yaşamını yitirdi, 16 sivil de yaralandı.

Tanınmış şahsiyetlerin ve çocukların hedef alınması tepkiye yol açtı

Saldırıda tanınmış şahsiyetlerin ve özellikle de henüz bir yaşına girmeyen bir çocuğun hayatını kaybetmesi büyük yankı uyandırdı.

Irak hükümeti İran’ı Birleşmiş Milletler Ggüvenlik Konseyi’ne şikayet ederken başta Arap Birliği olmak üzere bir çok ülke Tahran’ı sert bir şekilde kınadı. Erbil’e yönelik saldırı, iç kamuoyunda da tartışmaya neden oldu.  

İran medyası üzerinde oynana fotoğraflar servis ediyor

İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun yarı resmi haber ajansı Tasnim, 20 Ocak tarihli “Peşrew Dizayi iş insanı mı yoksa Mossad’ın stratejik destekçisi mi?” başlıklı haberinde, Devrim Muhafızlarının Kürd iş insanının evini hedef alarak güya “Mossad’ın en önemli işbirlikçilerinden birinin hedef alındığını" savunarak kamuoyunu yönlendirmeye çalıştı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, saldırı gecesi dört ayrı açıklama yayımladı. Son açıklamada, Erbil’de “Mossad karargahının” balistik füzelerle vurulduğu iddia edildi.

Ancak, saldırının ardından Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım Araci, "Erbil’de Mossad karargahının hedef alındığı iddiaları asılsızdır” açıklamasını yaptı.

Araci’nin açıklamaları uluslararası alanda ve medyada büyük yankı uyandırdı. Özellikle Gazze savaşının başlangıcından bu yana İsrail'i “çocuk öldüren hükümet" olarak nitelendiren İranlı yetkililer ve İran resmi medyası, saldırıda 11 aylık Jina’nın ölümü nedeniyle panik yaşadı.

İranlı yetkililer ve İran medyası, Kürt iş insanının evine yapılan saldırıyı haklı göstermek için çelişkili açıklamalar yapmaya başladı.

Devrim Muhafızları'nın İnternet sitesi, 20 Ocak’ta Peşrew Dizayi’nin kim olduğunu yerel kamuoyuna anlatmaya çalıştığı haberde, Peşrew Mecid Ağa Dizayi’nin çok sayıda fotoğrafını yayınlandı.

Fotoraflardan birinde, Yahudi bir hahamın yanına montajlanmış fotoğrafı servis edildi. Ancak çok geçmeden fotoğrafın orijinal ortaya çıktı ve Devrim Muhafızları medyasının Photoshop'la dezenformasyon yapmaya kalkıştığı görüldü.