İran'dan ABD ile Ermenistan'ın ortak tatbikatına tepki

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ABD-Ermenistan ortak tatbikatına tepki göstererek, Washington'un bölgede hiçbir zaman güvenliği sağlama peşinde olmadığını söyledi.

İran'dan ABD ile Ermenistan'ın ortak tatbikatına tepki

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Kenani, düzenlediği haftalık basın toplantısında gündeme dair soruları yanıtladı.

ABD ve Ermenistan ortak tatbikatına ilişkin bir soru üzerine Kenani, "ABD güçleri, hiçbir zaman güvenliği sağlama peşinde olmadılar. Gittikleri her yerde istikrarsızlığa ve güvenlik sorunlarına neden oldular." dedi.

Bölgedeki sorunların bölge ülkeleri tarafından çözülmesi gerektiğini dile getiren Kenani, "Bölge ötesi güçlerin, bölgede bulunmasını istikrar ve güvenliğe aykırı buluyoruz." ifadelerini kullandı.

Rusya da tepki göstermişti

Öte yandan tatbikata Rusya da tepki göstermişti.

G20 Liderler Zirvesi'ne Rusya'yı temsilen katılan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yaptığı basın açıklamasında, bir soru üzerine Ermenistan'da bazı yetkililerin, 'Moskova'nın Karabağ'ı Azerbaycan'a verdiği' yönünde açıklamalar yaptığını hatırlatarak, bu ifadelerin tamamen yanlış olduğunu ve 'dürüst olmadığını' söyledi. Lavrov, Ermenistan'ın kendisinin Madrid Prensipleri'yle bu bölgenin Azerbaycan'ın bir parçası olduğunu kabul ettiğini hatırlattı.

Ermenistan'ın ABD ile bu hafta askeri tatbikat yapacak olmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Lavrov, "Ermeni yönetiminin eylemlerinden üzüntü duyuyoruz. Elbette saldırgan bir NATO ülkesinin Güney Kafkasya'ya girmeye çalışmasını iyi bir şey olarak görmüyoruz. Bunun Ermenistan dahil hiç kimse için iyi olduğunu düşünmüyorum. Amerikalılar nerede ortaya çıkarsa çıksın, dünyanın her yerinde yüzlerce üsleri var, bu hiçbir yerde iyi bir sonuca yol açmıyor" dedi.

Ermenistan Savunma Bakanlığı, 6 Eylül'de yaptığı açıklamada, ABD ile "uluslararası barış koruma misyonlarına katılım hazırlıkları" çerçevesinde 11-20 Eylül'de "Eagle Partner 2023" ortak tatbikatı düzenleneceğini duyurmuştu.