Kürt sanatçı Beytocan hayatını kaybetti

İsveç'te uzun bir süredir kanser tedavisi gören 'Beytocan' lakaplı Kürt sanatçı Beytullah Güneri, bu sabah Stockholm’de hayatını kaybetti. Sanatçının ölüm haberini ailesi ve dostları duyurdu.

Kürt sanatçı Beytocan hayatını kaybetti

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığı habere göre,Uzun süredir yurtdışında kanser tedavisi gören Beytullah Güneri sahne adıyla Beytocan tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığı habere göre, uzun süredir kanser tedavisi gören Beytocan, bir süre önce ağır bir ameliyat geçirmiş, çenesinin bir kısmı sağ tarafından çıkarılarak, ayağından bir parça yerine konulmuştu. Sanatçı, konuşmakta güçlük geçiyordu.

Beytocan kimdir?

1 Ekim 1955 tarihinde Diyarbakır'ın Silvan(Farqin) ilçesinde dünyaya gelen Beytocan, 12 Eylül askeri darbesi sırasında tutuklanmış ve 15 yıl hapse mahkum edilmişti. 6,5 yıl cezaevinde kalan sanatçı 1987 yılında tahliye oldu.

Cezaevinden çıktıktan sonra İstanbul'da müzik yaşamına başlayan Beytocan, 1990 yılında ilk müzik kasetini çıkarırken, bir yıl sonra 1991’de İsveç’e göç etmek zorunda kaldı.

1990'lı yıllarda ülkesinden ayrılarak İsveç'e yerleşen Beytocan, çözüm süreci ile birlikte 23 yıl aradan sonra ilk kez Diyarbakır'a döndü. 

Sözü, müziği ve bestesi kendine ait 4 albümü bulunan sanatçının 'Yan mirin yan Diyarbekir' albümü Türkiye’de yasaklandı.

İsveç'te yaşayan Beytocan'ın üç yıl önce dişinin alt bölümünde tümör tespit edildi. Yapılan tetkiklerde kanser olduğu anlaşılan Beytocan, o tarihten bu yana bir kaç çene operasyonu geçirdi.

Çenedeki tümör temizlenip yapay çene yapılan Beytocan konuşma güçlüğü çekiyordu.