İran’dan Kürt anneye yönelik şiddet nedeniyle Danimarka’ya eleştiri
Danimarka’dan zorla sınırdışı edilmek istenen Kirmanşahlı ikiz çocuk annesi Qademxêr Haqanizade’ye hapis cezası verdi. İran İnsan Hakları Komitesi ise, Haqanizade’ye uygulanan şiddet nedeniyle de Danimarka yönetimini “insan hakları konusunda ikiyüzlülükle” suçladı.
Yaklaşık 7 yıldır Danimarka'da yaşayan Kirmanşahlı Kürt mülteci Qademxêr Haqanizade, 28 mart 2020 günü, sivil polisler tarafından uyuşturucu iğne ve işkenceyle gözaltına alınarak sınır dışı edildi.
Eşi Sirus Azizizade, “Kendilerini Sığınmacı Hukuki Danışmanlık Dairesi olarak tanıtan kişiler kimlik göstermeden evimize zorla girdi ve eşimi gözaltına aldı” dedi.
Danimarka'daki Avnstrup mülteci yurdunda yaşayan 2’si ikiz 3 çocuk annesi Qademxêr Haqanizade, gözaltına alındığı sırada sivil polisler tarafından darp edildi. Polisler, işkenceye direnen kadına uyuşturucu iğne yaparak şiddet uygulamaya devam etti. Olayın görüntüleri sosyal medyada büyük tepki çekti.
Qademxêr Haqanizade ve ikiz çocukları daha sonra sınırdışı edilmek üzere İstanbul’a gönderildi. Ancak İran’a gönderilmesi planlanan mülteci kadın, havalimanında direnişini sürdürünce tekrar Danimarka’ya geri götürüldü.
Haqanizade'nin kuzeni Halil Azizi, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Haqanizade'nin yüzü kanla kaplı bir şekilde Tahran'a giden uçağa binmeye direndiğini söyledi. Korkunç manzara uçaktaki yolcuları çileden çıkarınca anne ve iki çocuğu uçaktan indirildi” dedi.
İran’dan Danimarka’ya eleştiri
İran Yargı Erki İnsan Hakları Komitesi Sekreteri Kazım Garipabadi, Danimarka polisinin mülteci kadına uyguladığı şiddete sert bir şekilde tepki gösterdi.
Kazım Garipabadi, Danimarka Göç ve Uyum Bakanı Mattias Tesfaye'ye gönderdiği bir mektupta, Danimarka polisinin Kürt kadına uyguladığı şiddet ve insanlık dışı muameleyi protesto etti.
Garipabadi, Danimarka yetkililerinden, bu tür insanlık dışı eylemleri durdururken yabancı uyruklu vatandaşlara çifte standart uygulamaktan kaçınmaya çağırdı.
Öte yandan , İran'ın Kopenhag büyükelçisi de Danimarka makamlarına, aileye karşı işlenen "insanlık dışı davranış" için özür dileme ve şiddet uygulayanların yargılanması çağrısında bulundu.
Aile Kirmaşan’a geri dönemiyor
Qedemxêr Haqanizade ve eşi Sirus Azizizade 2014 yılında Kirmanşah'ın Sarpel Zahaw bölgesinde evlerini “güvelik” gerekçesi ile terk etti. Aile önce Türkiye'ye göç etti ve burada 15 ay kaldıktan sonra Birleşmiş Milletler Göç Dairesi'ne başvurdu.
Daha sonra Avrupa’ya geçen aile, bir kaç ülkeyi dolaştıktan sonra Danimarka’ya ulaştı ve Avnstrup mülteci yurduna yerleşti.
Kirmanşah’ta demirci olan Sirus Azizizadeh, 2014 yılında İran Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP-İ) destek verdiği gerekçesiyle İran istihbaratı tarafından tutuklandı.
Azizizade, “Can güvenliğim olmadığı için yurdumu terk ettim. İran tarafından katledilen KDP lideri Dr. Abdurrahman Kasımlo’nun şehadet yıl dönümünde köyümüz Darareş’te düzenlenen etkinlik nedeniyle İran istihbaratı tarafından aranıyorum” dedi.
Azizizade’nin babası Sultan Aziz Muradi, 1984 yılında KDP-İ üyesi olmak suçundan İran tarafından idam edildi.
Qedemxêr Haqanizade’nin babası Asker ise 1984 yılında KDP-İ üyesi olduğu gerekçesi ile Kirmanşah’ın Salas Bawacan bölgesinde katledildi.
Azizizade, “Babam örgüt üyesi olduğu gerekçesi ile idam edildiği için bölgede ne olursa olsun İran bizi suçluyor ve gözaltına alıyordu” diye konuştu. (Rudaw)