'Irkçı' paylaşım yapan öğretmenlerin savunmaları ortaya çıktı

Karayazı ilçesinin girişindeki Kürtçe/Türkçe yazılı tabela önünde el-kol hareketi yaparak ırkçı paylaşımda bulunan öğretmenler, bu paylaşımı “tayin sevinci” şeklinde savundu. Öte yandan bir çok kentin baroları da yapılan paylaşıma tepki göstererek olayın takipçisi olacaklarını açıkladı.

'Irkçı' paylaşım yapan öğretmenlerin savunmaları ortaya çıktı

Erzurum'un Karayazı ilçesindeki Karşıyaka İlkokulu’nda görevli B.G.E, N.U, H., ve Berfu Katı, isimli öğretmenler, ilçenin girişinde Kürtçe ve Türkçe yazılı “Hûn bî xer hatin-Hoş geldiniz” tabelası önünde poz verdi. 

Tabelanın önünde duran öğretmenler, Kürtçe yazılı bölüm için, "Tabelanın diğer kısmında da 'Hoş geldiniz' yazıyor. Ama o kısma olan tepkimiz belli" diyerek el hareketi yapan öğretmenler, ırkçı ve nefret söylemi içeren fotoğrafı sosyal medyada paylaştı.

Sosyal medyada büyük tepkiye neden olan paylaşımın ardından Karayazı Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce öğretmenler hakkında adli ve idari soruşturma başlatıldı.

"Tayinimize sevindiğimiz için yaptık"

Tepkilerin ardından öğretmenler, paylaşımdaki yazının ve hakaretin “tayin sevinci” nedeniyle yapıldığını savundu.

Hareketin Kürtçe’ye yönelik olmadığını savunan öğretmenler, savunmalarında “Tayinlerimizin çıkma dönemine yaklaştığımızı ve bir daha Karayazı’ya dönmeyeceğimizi vurgulamak istedik” dedi.

Sosyal medya üzerinden açıklama yapan öğretmenlerden Berfu Katı, doğum iznine ayrılacak ve dönem sonunda birlikte tayin talebinde bulunacakları için birlikte anı fotoğrafı çektiklerini belirterek, “Bu resimler toplu olarak incelendiğinde ve değerlendirildiğinde bu durum net olarak görülür. Paylaştığımız resimler arasında sadece birisi cımbızlanarak bağlamından kopartılıp asılsız bir şekilde ırkçılıkla suçlanmamızı kabul etmiyoruz ve şiddetle reddediyoruz” dedi.

Oradaki ifadelerinin “Kürtçe ile ilgili olmadığını” belirten Katı, şunları yazdı:

“Bu ülkede yaşayan, bu ülkenin vatandaşı olan birçok dil ve lehçe kullanan insanlar hepsi kardeştir, hepsi birdir, bunun başka bir ifadesi yoktur. Ancak bu paylaşımlardan sadece bir tanesi alınarak, provakatif eylemler ile bugüne kadar mesleğini layığıyla yapan, çocukları gönülden seven, yağadığımız bölgedeki çevre ve esnaf tarafından sevilen ve iyi geçinen insanlar olarak, ırkçılıkla suçlanmak bizleri hedef gösterip başka amaşlar için kullanmış, nefret ve kin söylemleri yapılmıştır.

Gizli sosyal medya hesaplarımızdan paylaştığımız fotoğraflarımızı izinsiz ve suçlayıcı şekilde paylaşan, bizleri iftira ile provakatif eylemler içinde hedef göstererek ölümle tehdit eden kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulacaktır.”

Barolardan açıklama

Mardin Barosu, söz konusu paylaşımın ayrımcılık ve nefret suçu oluşturduğuna dikkat çekerek suç duyurusunda bulunacağını açıklamıştı.

Diyarbakır Barosu Başkanı Avukat Nahit Eren, sosyal medya üzerinden baronun Kürtçe Komisyonu’nun açıklamasını paylaşarak, “Şüphesiz bu cesaretin ve pervasızlığın sebebi, Kürtçe’ye ve Kürtlere yönelik ayrımcı ve ırkçı saldırılara yönelik yaygın cezasızlık politikasıdır.

Bu hakaret içeren ırkçı paylaşımı kınıyorum. Adli ve idari soruşturma süreçlerinin takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

Van Barosu Kürtçe Dil Komisyonu da açıklamasında, milyonlarca kişinin Kürtçe konuştuğu Eruzum’da Kürtçeye hakaret edildiğini belirtti.

Van Barosu yöneticilerinden avukat Kadir Kutevi, ilgililerin bu eylemlerinin ayrımcılık ve nefret suçu oluşturduğunu belirterek, “Van Barosu Kürtçe komisyonu olarak  süreci takip edeceğimizi kamuoyuna bildiririz” dedi.

Muş Barosu’ndan yapılan açıklamada ise, şu ifadelere yer verildi:

“Erzurum Karayazı ilçesinde bulunan dört öğretmenin, Kürtçeye yönelik ırkçı ve nefret dolu hareket ve paylaşımlarını kınıyor,haklarında ivedilikle idari ve adli soruşturma başlatılarak cezalandırılmalarını beklediğimizi ve süreci takip edeceğimizi bildiririz.”

Ünlü sanatçı Cem Adrian’da, sosyal medya hesabından Karayazı ilçesinin girişimdeki tabelayı paylaşarak, “Ya da "Welcome... " Dünya hepimizin.” dedi.