DTSO’dan Erbil ve Duhok’un İran boykotuna destek

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), İran’ın saldırıları sonrası Erbil ve Duhok Ticaret ve Sanayi Odalarının boykot çağrılarına destek verdi.

DTSO’dan Erbil ve Duhok’un İran boykotuna destek

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Geylan Haci Sayid ve Duhok Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyad Hasan’ın İran ile ticari ve ekonomi ilişkilerini askıya alma ve  yatırımcılarına yaptığı boykot çağrısına ilişkin her iki odaya destek yazısı gönderdi.

Kaya, gönderdiği destek yazısında şu ifadelere yer verdi:

“İran’ın saldırılarından kaynaklı Erbil ve Duhok Ticaret ve Sanayi Odalarının İran ile ticari ve ekonomi ilişkilerini askıya alma ve  yatırımcılarına yaptığı boykot çağrısını haklı buluyoruz.

Boykot kararı nedeni ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde oluşacak ihtiyaçlar için firmalarımızla birlikte her türlü desteği vermeye hazırız.

Diyarbakır olarak Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki kardeşlerimizin ve iş insanlarımızın, boykot kararından sonra mağduriyet yaşamamaları ve insani ihtiyaçlarını karşılamak için her türlü adım atmaya hazır ve yanınızda olduğumuzu bir kez daha belirtmek isteriz.

İran tarafından 15 Ocak 2024’te Erbil'e yönelik füze saldırısında hayatını kaybeden Kürt iş insanı Peşraw Dizayi, bir buçuk yaşındaki kızı Jina ve sivillere bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz. 

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne yönelik yapılan bu tür istikrar bozucu saldırıları kınıyoruz.” 

İran’ın Erbil’e saldırısı

İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun 15 Ocak günü başkent Erbil’i 11 balistik füze ile hedef aldı. Füzelerin 5’i Kürt iş insanı Peşrew Dizayi’nin evine isabet etti.

Saldırılarda Peşrew Dizayi, 25 Ocak'ta bir yaşına basacak olan kızı Jina Dizayi, misafiri Iraklı iş insanı Kerem Mikhail ile Filipinler vatandaşı bir çalışan yaşamını yitirdi, 16 kişi de yaralandı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Erbil’de Mossad karargahını hedeflediklerini iddia etti.

Ancak sivilleri hedef alan bu saldırı Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümetleri tarafından reddedilerek sert bir şekilde kınandı.