İsrail'den hastane saldırısı açıklaması: Saldırıyı biz yapmadık!

Dün gece Gazze’de bir hastaneye düzenlenen saldırıda 500 kşinin hayatını kaybetmesinin ardından İsrail ordusu sözcülerinden Daniel Hagari basın toplantısı düzenledi.

İsrail'den hastane saldırısı açıklaması: Saldırıyı biz yapmadık!

Hagari basın toplantısında, El Ehli Hastanesi'nin vurulmasıyla ilgili ilk "kapsamlı" incelemelerinin sonuçlarını paylaştı.

Gazetecilere verdiği demeçte, İsrail ordusunun "ilgili tüm birimleriyle derhal bir inceleme" yaptığını söyleyen Hagari, İsrail ordusunun, El Ehli hastanesindeki patlamadan Filistinli İslami Cihad grubunun sorumlu olduğu sonucuna vardığını belirtti.

Sözcü Hagari, olay sırasında İsrail ordusunun hastane yakınında hava operasyonu düzenlemediğini ve binaya çarpan roketlerin kendilerininkiyle eşleşmediğini söyledi.

Hagari, "Hastaneye isabet eden karadan, denizden veya havadan IDF (İsrail ordusunun) ateşi olmadı" dedi.

Hagari, "Radar sistemimiz, patlama anında Gazze'de teröristler tarafından ateşlenen füzeleri takip etti ve roketlerin yörünge analizi, roketlerin hastanenin yakınına ateşlendiğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

BBC’nin haberine göre Daniel Hagari buna kanıt olduğunu söylediği bilgileri paylaştı.

Hagari, İsrail ordusunun "hastaneye karadan, denizden veya havadan" ateş açmadığının doğrulandığını savundu.

Hagari’nin aktardığına göre İsrail'in “radar sistemi” Gazze'den atılan roketleri takip etti. Hagari, roket fırlatma işleminin başarısızlığını gösteren iki bağımsız video olduğunu iddia etti.

Hagari Filistinli silahlı gruplar arasında başarısız roket fırlatmalarıyla ilgili bir iletişim olduğunu gösteren istihbaratlarının olduğunu söyledi.

Daniel Hagari, İsrail'in, 7 Ekim'den bu yana Gazze'den gelen 450 roketin yanlış ateşlenip Gazze'ye düştüğü yönündeki iddiasını tekrarladı.

Hagari neler söyledi?

Hastanedeki patlamadan önce dün yerel saatle 18:15'te Hamas tarafından İsrail'e roket yağmuru başlatıldığını söyledi.

Daha sonra saat 18:59'da Filistinli İslami Cihat tarafından yakınlardaki bir mezarlıktan yaklaşık 10 roketlik bir baraj ateşinin başlatıldığını belirtti.

Hagari, eş zamanlı olarak Gazze Şehri'ndeki hastaneden patlama haberlerinin geldiğini söyledi.

“İsrail ordusu sorumlu olsaydı alanda bir krater oluşurdu”

Hagari, patlamadan İsrail ordusu sorumlu olsaydı alanda bir "krater" ya da bir tür "yapısal hasar" olacağını söyledi. Hastanenin planını gösteren İsrail Ordusu Sözcüsü Hagari, bu tip bir hasarın olmadığını, "duvarların sağlam kaldığını" belirtti.

Bunun nedeni olarak da patlamanın "doğru şekilde fırlatılamayan" ve "yanlış ateşlenen" İslami Cihad roketinden "kaynaklanmasını" gösterdi.