İsrail'de bulunan Biden: Gazze'deki hastaneyi İsrail vurmadı

ABD Başkanı Joe Biden Hamas-İsrail arasındaki çatışmaları görüşmek üzere Telaviv’e ulaştı. Biden’ı havaalanında İsrail Başbakanı Netanyahu karşıladı.

İsrail'de bulunan Biden: Gazze'deki hastaneyi İsrail vurmadı

Gazze’deki El Ehli el Arabi hastanesine yönelik saldırı ardından Ürdün, başkent Amman'da bugün Kral Abdullah, ABD Başkanı Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Abbas arasında yapılması planlanan dörtlü zirveyi iptal etti.

Toplantı iptal edilmesine rağmen ABD Başkanı Joe Biden ziyaret programında değişikliğe gitmedi.

Biden’ı taşıyan uçak öğlen saatlerinde (TSİ 11.00) Telaviv’e iniş yaptı.

Hamas bütün Filistin halkını temsil etmiyor

Karşılama töreninin ardından Netanyahu ve Biden kamera karşısına geçti.

Biden, "Üzgünüm, hastanedeki patlamayı diğer taraf yapmış görünüyor" ifadelerini kullandı.

Açıklamasının devamında Biden, "ABD'nin İsrail'in yanında yer aldığını tüm dünyanın bilmesini istiyorum. Hamas'ın saldırılarında binlerce insan katledildi, birçok insan rehin alındı. Öyle korkunç şeylere sebep oldular ki bunlar akıl dışı. Amerikalılar da sizinle aynı fikirde, endişeli. İsrail kendini savunmak için ne gerekiyorsa yapabilir, bunun olmasını da temin edeceğiz. Hamas bütün Filistin halkını temsil etmiyor, onlara acıdan başka bir şey getirmedi. Masum Filistinlilerin hayatını koruma ve kurtarma konusunda dikkatli olmalıyız, çünkü biz Amerikalılar böyle insanlarız. İsrail halkının cesareti, kararlılığı kahramanlığı gerçekten çarpıcı." dedi.

"Diğer taraf yapmış görünüyor"

Katliamın İsrail tarafından gerçekleştirilmediğini belirten ve saldırı yerine patlama kelimesini kullanan Biden, "Üzgünüm, İsrail değil diğer taraf yapmış görünüyor. Ancak birçok insan emin değil" ifadelerini kullandı.

Netanyahu: Hamas IŞİD’den daha tehlikeli

 İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD'nin verdiği koşulsuz destek için teşekkür etti.

Netanyahu, Hamas'ın IŞİD’en daha tehlikeli bir örgüt olduğunu dile getirdi. Netanyahu, ayrıca Hamas'ın saldırısında ölenlerin sayısını güncelledi.

İsrail Başbakanı, "7 Ekim'de Hamas, bin 400 İsrailliyi, belki de daha fazlasını öldürdü. İsrail'in arkasında durmaları için diğer ülkelere çağrıda bulunuyorum" dedi.

ABD Başkanının bu ziyareti Hamas'ın saldırıları ve ardından İsrail'in tepkisi sonrasında şiddetin pençesine düştüğü bir bölgeye olağanüstü, riskli bir gezi olma özelliği taşıyor.

Biden'ın savaş zamanı Tel Aviv'e gelişi, Hamas'ın 1.400 İsraillinin ve düzinelerce Amerikalının ölümüne neden olan 7 Ekim saldırılarından bu yana İsrail'e verdiği en güçlü açık destek gösterisi oldu. Pek çok İsraillinin yanı sıra diğer Amerikalılar da Hamas tarafından rehin tutuluyor.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, çatışmaların başlamasından bu yana Gazze Şeridi'nde en az 3.000 kişinin öldürüldüğünü söyledi.

Biden'ın Tel Aviv'e gelişi, Gazze Şehri'ndeki Al-Ahli Baptist Hastanesinde meydana gelen korkunç patlamanın üzerinden bir günden az zaman geçti. Filistinli yetkililer, şehrin merkezinde meydana gelen patlamanın ardından yüzlerce kişinin öldüğünü söyleyerek İsrail'i suçladı. İsrailliler sorumluluğu reddetti ve suçu Filistin İslami Cihadının başarısız roket fırlatmasına bağladı.