İsviçre Irak'a ilk sevkiyatını onayladı

Her yıl İsviçre milyonlarca Frank değerinde askeri malzeme yurtdışına satıyor. Daha çok kazançlı sözde Çift kullanımlı (Dual-Use) mallar ihraç edilmektedir.

İsviçre Irak'a ilk sevkiyatını onayladı

Her yıl İsviçre milyonlarca Frank değerinde askeri malzeme yurtdışına satıyor. Daha çok kazançlı sözde Çift kullanımlı (Dual-Use) mallar ihraç edilmektedir. Bunlar hem sivil hem askeri uygulamalardır. Devlet Sekreterliği Ekonomik İşleri geçen yıl 1.2 milyar Frank değerimnde çift kullanımlı malların ihracatı onayladı. Bu ihracatı yapılan ülkeler arasında Irak da yıllar sonra ilk defa yer aldı.

Yıllarca Irak'a askeri malzeme ihraç etmek İsviçre için tabu bir bölgeydi. İsviçre'nin önde gelen televizyon ve radyo kurumu SRF'nin bir araştırmasına göre, geçen yıl ilk defa 100 milyon Frank değerinde Şifre kırıcı cihazın ihracatı talep edilmiş ve onaylanmış. Bu araştırmayı İsviçre Devlet Sekreterliği Ekonomi İstatik Dairesi (SECO) de yapmış olduğu bir açıklamayla doğruladı. Alıcının Iraklı sivil bir bakanlığın olduğu ve ihrac edilen malzemelerin ise dinlemeyi engelleyen bir telefon çeşidi olduğunu açıkladı.