Jina Emini, AB’nin büyük ödülüne aday gösterildi

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) 2023 Sakharov Ödülü adayları açıklandı. Adaylar arasında İran güvenlik güçlerinin öldürdüğü Jina Emini de yer aldı.

Jina Emini,  AB’nin büyük ödülüne aday gösterildi

Geçen yıl "cesur Ukrayna halkına" verilen, AB tarafından insan hakları çalışmalarına verilen en yüksek ödül olan Sakharov Ödülü için bu yılki adaylar belirlendi.

AP'nin resmi internet sitesinden konuya dair açıklama yapıldı ve 9 aday olduğu kaydedildi.

Adaylar arasında İran güvenlik güçlerinin geçtiğimiz sene öldürdüğü Kürt kadın Jina Emini de yer aldı. Öte yandan Rojhılat ve İran’daki Jin Jiyan Azadi (Kadın, Yaşam, Özgürlük) Hareketi de aday gösterildi.

Emini, Avrupa Halk Partisi (EPP) tarafından aday gösterilirken Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) da Jina Emini ve Kadın, Yaşam, Özgürlük (Jin, Jiyan, Azadi) Hareketi’ni aday gösterdi.

AP'deki sağ ve aşırı sağcı "Kimlik ve Demokrasi" grubu tarafından Elon Musk'ın ödüle aday gösterilmesi dikkati çekti.

Diğer adaylar arasında; Afgan eğitim aktivistleri Marzia Amiri, Parasto Hakim ve Matiullah Wesa, Gürcü hukukçu Nino Lomjaria ve Gürcistan'ın Avrupa yanlısı halkı, Ugandalı iklim aktivisti Vanessa Nakate, Nikaragualı insan hakları savunucuları Vilma Nunez de Escorcia ve Mgr Rolando Jose Alvarez Lagos ile farklı ülkelerden kadın hakları savunucuları Justyna Wydrzynska, Morena Herrera ve Colleen McNicholas yer aldı.

Adaylar nasıl belirleniyor?

Adaylar, AP'deki siyasi gruplar ve en az 40 milletvekilinin imzasıyla belirleniyor.

Adını Sovyet fizikçi ve siyasi muhalif Andrei Sakharov'dan alan ödül, 1988'den bu yana her yıl AP tarafından dünya genelinde düşünce özgürlüğünü savunan kişi veya kurumlara veriliyor.

Ödülün 3 finalisti 12 Ekim'de AP Dış İlişkiler Komitesi ve Kalkınma Komitesi tarafından seçilecek. 19 Ekim'de ise AP Başkanı Roberta Metsola ve parlamentodaki siyasi grupların liderleri ödülün kime verileceğini kararlaştıracak.

Ödül töreni, 13 Aralık'ta Strazburg'da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu sırasında düzenlenecek.