kadından oluşan mayın imha timi Kürdistan Bölgesi’nde hayat kurtarıyor

10 kadından oluşan mayın imha timi 7 aydır Kürdistan Bölgesi’nin sınır bölgelerinde bulunan mayınları çıkarıyor. MAG’a bağlı olarak çalışan kadın mayın imha timi, Irak genelinde kendi alanında bir ilk olma özelliği taşıyor.

kadından oluşan mayın imha timi Kürdistan Bölgesi’nde hayat kurtarıyor

Sivil toplum örgütü olan Mayın Danışma Grubu (MAG) için çalışan mayın imha timi, Süleymaniye’nin Rojhılat sınırına yakın Şarbajar kentindeki dağlık kesimlerde yer alan 22 bin metrekarelik Lalomari mayın tarlasında haftanın 5 günü mayınları etkisiz hale getirmek için çalışıyor.

MAG, 1992'den beri Kürdistan Bölgesi'nde mayın çıkarma çalışmaları yürütüyor.

Mayın imha timinde yer alan Şaniya Meriwan, Rûdaw’dan Nizar Jaza’ya yaptığı açıklamada mayınları temizledikleri için mutlu olduklarını dile getirdi.

“Bir mayın tespit ettiğimizde çok mutlu oluyoruz”

Meriwan şöyle konuştu:

"Çalışmaya ilk başladığımızda çok tecrübesizdik. ‘Dağa tırmanmak çok zor’ noktasındaydık. Sayısız kere yere düştüm, ellerim yara bere oldu, çekiçle ellerime vurdum. Ama neyse ki her şey yolunda gitti. Şu anda mayın tarlasında çalışabiliyorum.

Bir mayın tespit ettiğimizde çok mutlu oluyoruz, çünkü bir başkasının hayatını kurtarmış oluyoruz.”

Mayın imha timinde yer alan kadınların sahaya çıkmadan önce 6 haftalık bir eğitimden geçmesi gerekiyor.

Yerel kurumların verilerine göre, şimdiye kadar mayınlar yüzünden bölgede 8 kişi hayatını kaybetti, en az 100 koyun telef oldu.

MAG’ın Süleymaniye ve Kerkük Sorumlusu Cabbar Fatih, Rûdaw'a verdiği demeçte "Çok iyi çalışıyorlar. Erkeklerle aralarında performans farkı yok. Aynı işi çok daha iyi bir şekilde yapıyorlar, çünkü işlerini ciddiye alıyorlar" dedi.

Kürdistan Bölgesi’ndeki mayınlar İran-Irak Savaşı’ndan kalma

Kürdistan Bölgesi'nin sınır bölgelerinde 1980-1988 arasında yaşanan İran-Irak Savaşı’ndan kalma henüz patlamamış binlerce mayın ve patlayıcı mühimmat  bulunuyor.

Kürdistan Bölgesi Mayın Birimi’nin verilerine göre 1990'lardan bu yana yaklaşık 2 bin 700 kişi mayınlar nedeniyle hayatını kaybetti, 10 bin 800 kişi yaralandı veya sakat kaldı.

Kaynak:Rudaw