Murat Karayılan’dan PYD-ENKS görüşmelerine ilişkin açıklama

Murat Karayılan’dan PYD-ENKS görüşmelerine ilişkin açıklama

PKK Yürütme Komitesi Murat Karayılan, Haftanin’de yaşanan çatışmalarda 236 Türk askerinin öldürüldüğünü, kendilerinden de 24 kayıp olduğunu ve 1 örgüt üyesinin de yaralı olarak esir düştüğünü söyledi.

Stêrk TV’de yayınlanan Özel Programa konuşan Murat Karayılan, Rojava’nın “demokrasi isteyen güçler ve Kürtler açısından önemli bir mevzi” olduğunu söyledi.

Rojava’nın kırılması halinde, “Suriye’de artık demokrasinin gelişmesinin mümkün olamayacağını” belirten Karayılan, “Çünkü bir tek Kuzey-Doğu Suriye Devrimi, demokrasiyi esas alıyor. Bunun için hem Kürt halkı açısından hem de diğer halklar açısından bir önemi vardır ve korunması gerekir. Dolayısıyla hangi parti veya görüşten olursa olsun herkes kendi açısından bu kazanımların savunulması için çaba sahibi olmalı. Bu çerçevede PYD ve ENKS’nin birlik çabaları çok anlamlıdır. Bu çabalar daha da geliştirilmelidir” dedi.

 “Bu savaşın yarattığı birçok sonuç vardır”

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 17 Haziran’da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Haftanin’de başlattığı “Pençe-Kaplan” operasyonuna değinen Murat karayılan, 17 Haziran - 17 Temmuz tarihleri arasında yaşanan çatışmalara ilişkin elindeki bilançoyu paylaştı.

Karayılan, “Şimdi bu 31 gün içerisinde, düşmana yönelik olarak arkadaşlarımız tarafından 95 eylem yapılmış. 236 Türk askeri ölmüş. 18 yaralıları tespit edilmiş ama bundan daha çok olduğu biliniyor. 6 adet kobra helikopteri darbelenmiş. Yaşanan tüm savaş boyunca 24 arkadaşımız şehit düşmüş. 1 arkadaşımız ise yaralı olarak esir düşmüştür” dedi.

Sert bir savaş yaşandığını vurgulayan Karayılan, “Bu savaşın bizim açımızdan da düşman açısından da yarattığı birçok sonuç vardır. Belki siyasi olarak herkes farklı konuşuyor ama tahminime göre düşman da kendi içerisinde bunun hesabını yapıyordur. Çünkü düşman böylesini beklemiyordu. Şok oldu. Şaşırdı. Bu direnişin düşmanı şaşırttığı, onların yaklaşımlarından da anlaşılıyordu. Dikkat ederseniz ilk 2 gün çok fazla propaganda yapmak istediler; üzerine özel programlar yaptılar ama sonra hiçbir şey yapmadılar. Niye? Çünkü üzerine propaganda yapacakları bir şey yok da ondan” ifadelerini kullandı.

Şırnak’taki Cudi Dağı’nda gerçekleştirilen “Yıldırım-1” operasyonundan örnek veren Murat Karayılan, “. Örneğin ayın 13’ünde Cudi’ye yönelik olarak kapsamlı bir operasyon başlatmışlardı. Yine bütün basın verdi. Adını “Yıldırım-1” koymuşlardı. Yetkililer geldi, sanki bir yerin açılışını yapar gibi operasyonun startını verdiler. Ama sonra hiç “Yıldırım-1”den bahsettiler mi? Hayır. Çünkü sonuçsuz kaldılar” şeklinde konuştu.

“Trump Kürt ayrımı yapmıyor”

“Ortada bir halkın kaderi vardır. Yani Kürt halkı olarak bizler aynı gemideyiz” diyen Karayılan, Trump’ın eski güvenlik danışmanı John Bolton’ın kitabına değinerek şunları söyledi:

“Kitapta Trump’ın Kürtleri sevmediğini söylediğini belirtmiş. ‘Irak üzerlerine geliyor kaçıyorlar, Türkler üzerlerine geliyor kaçıyorlar; sadece F-16’larımız üstlerinde olursa savaşıyorlar, başka da savaşmıyorlar’ demiş. Tabi bu birçok açıdan yorumlanabilir. Ama Trump burada ‘Irak Kürtleri böyledir, Türkiye Kürtleri böyledir, Suriye Kürtleri böyledir’ dememiş. Her şeyden önce Kürt, Kürt’tür. Düşman ortaya sınır çekmiştir. Ama şimdi bakıyoruz, illa birileri Allah’ın koyduğu sınırlarmış gibi yaklaşıyor. Halbuki Kürt, Kürt’tür ve bir tek Kürdistan vardır. Kürdistan’ı biz 4 parçaya bölmemişiz.”

“Çözüm çıtasını en makul düzeye çekmişiz”

PKK Yürütme Komitesi Murat Karayılan, “Şu bilinmeli; PKK, mevcut Türkiye sınırları içerisinde kimlik haklarını istiyor. Kürtlerin doğal haklarını istiyor. Bizler Kürt olarak orada kültürümüzle yaşamalı ve kendi kendimizi yönetebilmeliyiz. Biz bunu istiyoruz, onlar ise bize dönük bu kadar saldırıyorlar. Yani bunu herkes bilmeli; biz Türkiye sınırları içerisinde gerçekleşebilecek çözümün çıtasını en makul düzeye çekmişiz” diye konuştu.