Kazımi, Başbakan Mesrur Barzani ile birlikte saldırıda zarar gören yerleri ziyaret etti

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, resmi temaslarda bulunmak için geldiği başkent Erbil'de, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ile kente dün gece düzenlenen füze saldırılarını ele aldı.

Kazımi, Başbakan Mesrur Barzani ile birlikte saldırıda zarar gören yerleri ziyaret etti

Irak Savunma Bakanı Cuma Inad, İçişleri Bakanı Osman el-Ganimi ve Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım el-Araci'nin de eşlik ettiği Kazımi, Erbil'deki havalimanında Başbakan Barzani tarafından karşılandı.

Barzani, Twitter hesabından ziyarete ilişkin yaptığı paylaşımda, "Başbakan Kazımi ve Iraklı bakanları dünkü alçak saldırıları görüşmek ve sivil alanlardaki hasarı yakından görmek üzere Erbil'de karşıladım. Irak'ın egemenliğine yönelik tekrarlanan saldırıların durması gerektiği konusunda mutlak bir mutabakat içindeyiz" ifadelerine yer verdi.

Kazımi daha sonra Başkan Mesud Barzani ile de bir araya geldi. Görüşmede dünkü saldırılar ele alındı.

Başkan Mesud Barzani, Kazımi'yi kabul etti.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi ve beraberindeki heyet daha sonra füze saldırılarında zarar gören K24 TV kanalı binasını ziyaret etti. Kazımi'ye Başbakan Mesrur Barzani de eşlik etti.

Kazımi’nin sonraki durağı ise füze saldırılarında zarar gören bölgeler oldu. Başbakan Mesrur Barzani bu temasında da Kazımi'ye eşlik etti.

Foto: Rûdaw

Kazımi, saldırının ardından yaptığı açıklamada, "Aziz Erbil kentine saldırı ve sakinlerinin korkutulması, halkımızın güvenliğine saldırıdır" demişti. "Kardeşim" diye hitap ettiği Başbakan Mesrur Barzani ile saldırıyı görüştüğünü aktaran Kazımi, "Güvenlik güçlerimiz, bu saldırıyla ilgili incelemeler yapacak. Kentlerimizin güvenliğini ve halkımızın selametini hedef alan saldırılara karşı koyacağız" ifadelerini kullanmıştı.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, İran'ın saldırılarını tekrarladığını, uluslararası toplumun sessiz kalmasının da bu saldırıların önünü açacağını bildirmişti.

Ne olmuştu?

Dün gece saatlerinde başkent Erbil’e 12 füze atıldı.

Füzeler ABD’nin Erbil Başkonsololuğu yakınları ile Mele Omer köyü ve çevresine isabet etti.

Kürdistan Bölgesi Anti Terör Birimi (CT), 14 balistik füze ile gerçekleştirilen saldırının Irak ve Kürdistan Bölgesi sınırları dışından yapıldığını duyurmuştu.

Ardından İran Devrim Muhafızları, İsrail istihbarat örgütü MOSSAD’a ait karargahların vurulduğunu iddia ederek saldırıları üstlenmişti.

Saldırı sonrası uluslararası camiadan pek çok lider ve kurum, İran’ın saldırısını kınamıştı.