KCK: ABD olmasaydı da Kobanê'de IŞİD'i yenecektik

KCK’nin Eşbaşkanı Besê Hozat, IŞİD’in Rojava'nın Kobani bölgesine saldırısı olduğu dönem, YPG/YPJ’nin birçok cephede IŞİD’i yendiğini, ABD’nin ise hava desteğiyle bundan yararlanmaya çalıştığını öne sürdü.

KCK: ABD olmasaydı da Kobanê'de IŞİD'i yenecektik
KCK’nin Eşbaşkanı Besê Hozat, IŞİD’in Rojava'nın Kobani bölgesine saldırısı olduğu dönem, YPG/YPJ’nin birçok cephede IŞİD’i yendiğini, ABD’nin ise hava desteğiyle bundan yararlanmaya çalıştığını öne sürdü.

ABD’nin Suriye müdahalesinin diğer nedenleri ise Suriye devletini zayıflatarak BAAS rejimini bölge politikalarına/çıkarlarına uygun hale getirmek, İsrail’i rahatsız eden bir pozisyondan çıkarmaktı. Ortaya çıkabilecek bir devrim hareketini de engellemekti” diyen Hozat, şunları söyledi:

“Bu çerçeveden bakıldığında ABD’nin doğrudan Suriye’ye girmesi açısından IŞİD çok uygun bir gerekçeydi ve bu gerekçe, IŞİD Kobanê’ye saldırdığında ABD tarafından iyi değerlendirildi. ABD Kobanê’de Kürtlerin IŞİD’e karşı mücadelesinde hava saldırılarında bulunarak kendisine meşruiyet kazandıran ve imaj düzelten bir adım attı. Böylece Suriye’ye girişi için zemin oluştu ve girişini normalleştirdi.

Aslında bu da gayet anlaşılır. IŞİD’i zaten Kobanê saldırısı öncesi YPG/YPJ savaşçıları birçok cephede yenmiş, Kobanê’de ise IŞİD’e karşı kahramanca bir savaş yürütüyorlardı, IŞİD burada da büyük bir darbe almıştı, YPG/YPJ savaşçılarının, özelde de Kürt kadın savaşçılarının kahramanlıkları tüm dünya toplumunu muazzam etkiliyor, destek topluyordu. Rojava Devrimi etkisini dünya çapında hissettiriyordu. Kobanê zaferi bu etkiyi iki üç katına çıkaracaktı.

ABD Kürt kadınlarının ve savaşçılarının IŞİD ile mücadelesinin yarattığı olumlu havadan ve devrimin ortaya çıkardığı enerjiden faydalanmak, bundan yararlanarak bozulan imajını Ortadoğu’da ve dünyada düzeltmek istiyordu. Bunu da Kürt savaşçılarına destek veriyor, IŞİD’e karşı savaşıyor görüntüsü vererek yapmaya çalışıyordu.”

KCK Eşbaşkanı Hozat “ABD’nin fiziki olarak Suriye’ye girdiğinden beri yapmaya çalıştığı şey Rojava Devrimi’nin devrimci karakterini zayıflatmak, kontrol altına alarak Suriye’yi hegemonik sistemin çıkarları temelinde düzenlemekti. Ancak ABD çıkarlarına uygun bazı gelişmeler sağlasa da tam istediği bir sonucu yaratamadı” dedi.

'Rusya, Suriye’de ciddi bir güçtür'

“Rusya’nın politikası çok basit tehdit ve şantajla amaca ulaşmaktan başka bir anlam taşımıyor” diyen Hozat, şu ifadelerde bulundu:

“Halbuki Rusya, Suriye’de ciddi bir güçtür. Suriye’nin demokratik çözümünde aktif ve pozitif bir rol oynayabilir. Kürtler başta olmak üzere tüm Suriye halklarının sempatisini kazanabilir, halklarla tarihsel bir dostluk bağı kurabilir. Kürtler zaten başından itibaren Suriye sınırları içinde demokratik bir çözüm aramaktadır.”

Kobani Savaşı?

2014 Eylül ayında IŞİD, Kobani’nin güneyinde hızla ilerleyince, bölgeyi kontrolünde tutan PYD’ye bağlı YPG birliklerinin çekilmesi ve sivillerin göç etmesiyle birlikte 400’e yakın köy örgütün kontrolüne geçti.

Yüzbinlerce kişi evlerini terkederek, sınırın karşı tarafındaki Suruç ilçesine geçti.

Kısa sürede Kobani kent merkezine de giren IŞİD, kentin yüzde 70’ini ele geçirdi.

Bu gelişme üzerine ABD’nin öncülük ettiği Koalisyon güçleri, Kobani’de IŞİD unsurlarını bombalayarak ilerleyişlerini durdurdu.

Kürdistan Parlamentosu ise, Kobani’ye destek vermek amacıyla Peşmerge Güçleri’nin Rojava’ya geçmesi yönünde oy birliğiyle karar aldı. Peşmerge Güçleri, 29 Ekim’de Suruç üzerinden Kobani’ye girdi.

Kent IŞİD’in eline tamamen geçmesine az bir süre kala koalisyon ve Peşmerge’nin desteğiyle Kobani’de dengeler değişti. Kobani merkezi, 2015 Ocak ayının sonlarında IŞİD’ten kurtarıldı.