Kerkük Valisi: Hedef ABD’lilerdi

Kerkük Valisi: Hedef ABD’lilerdi

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, IŞİD'in Kerkük'te Keywan Askeri Üssü'ne düzenlediği saldırıda hedefin ABD’li askerler olduğunu söyledi.

Peşmerge kıyafeti giyen 5 IŞİD'li canlı bomba, 7 Mayıs'ta saat 03.45 sıralarında Kerkük’ün güneybatısındaki Keywan Askeri Üssü’ne saldırdı. Saldırıda 3 örgüt üyesi güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale getirilirken, diğer ikisi üzerlerindeki bombayı infilak ettirmişti. Saldırıda 2 peşmerge de şehit düşmüştü.

Üssün etrafı birkaç kilometre mesafeden tel örgülerle çevrili. Saldırı sonrası tel örgülerin bir yerde kesildiği farkedildi. Olayla ilgili peşmerge ve ABD'li askerler ortak soruşturma başlattı.

Necmeddin Kerim, basına yaptığı açıklamada, düzenlenen saldırıda ABD’lileri de hedeflediğini belirterek, “Bunu kendileri de biliyor, zaten IŞİD de bunu açıkladı. Bu yüzden peşmerge desteklendikçe bütün dünyaya hizmet etmiş olunur” dedi.

Peşmerge Güçleri Birinci Tugay Komutanı Tuğgeneral Rebwar Ali, IŞİD'in cepheden saldırıma gücünü kaybettiğini, bu yüzden başka yollara başvurduğunu kaydetti.

Şu ana kadar Kürdistan Bölgesi'ne sığınan göçzedelerin arasına sızan çok sayıda IŞİD'li ve işbirlikçi, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı.

Kerkük İlçeler ve Nahiyeler Polis Müdürü Tuğgeneral Serhad Kadir, “Her zaman şunu söyledik: IŞİD'liler sahte kimlikle göçzede kılığında kolayca kamplara girip örgütleniyor, terör eylemleri düzenliyor. Bu işimizi zorlaştırıyor” dedi.

IŞİD 2017'nin ilk 5 ayında 10'dan fazla kez Peşmerge Güçleri'ne saldırdı. Saldırı sonrası düzenlenen operasyonlarda yakalanan ve olaya karıştığı tespit edilen zanlıların Kerkük'ün batı ve güneyindeki köylerden olduğu ortaya çıktı.

Kerkük’teki en büyük askeri üslerden biri olan Keywan’da IŞİD’den önce yaklaşık 12 bin asker bulunuyordu. Üssün civarındaki köylerde Araplar yoğunlukta.

IŞİD Haziran 2014’te de söz konusu askeri üsse saldırmıştı. Iraklı güçler saldırı sonrası tüm silah ve patlayıcılarını bırakıp çekilmişti. Bölge daha sonra Peşmerge Güçleri tarafından kurtarıldı.