Irak ordusundan Kerkük’teki Kürt mahallesine baskın

Irak ordusu Kerkük'te bir Kürt mahallesine baskın düzenleyerek mahalle sakinlerinden tazminat ödemeden evlerini derhal boşaltmalarını istedi.

Irak ordusundan Kerkük’teki Kürt mahallesine baskın

Bugün (2 Ocak 2024) öğle saatlerinde Kerkük'ün Newroz mahallesine onlarca zırhlı araçla baskın düzenleyen Irak ordusu, mahalleyi kuşatarak Kürt vatandaşlardan evlerini derhal boşaltmalarını istedi.

Kurdistan24 Kerkük muhabiri Hemin Delo’nun edindiği bilgilere göre Irak ordusuna ait güçler, mahalledeki evlerin (Irak’ın eski Cumhurbaşkanı) Saddam Hüseyin rejimi döneminde subayları için inşa edildiği gerekçesiyle Kürt vatandaşlarını tahliye etmekle tehdit etti. Zırhlı araçlar ise sahiplerinin evde olmadığı bazı evlere girdi.

Newroz mahallesinde yaklaşık 370 Kürt aile yaşıyor. Evlerini kendi paralarıyla aldıklarını ve 20 yıldır bu evlerde yaşadıklarını belirten vatandaşlardan bazıları, bugün güvenlik güçlerinin gelip onları zorla tahliye etmek istediklerini söyledi.

Vatandaşlardan biri K24’e yaptığı açıklamada, bazı evlere askeri araçların girdiğini belirterek, "Hiç kimsenin bundan haberi yoktu, mahalle muhtarına bile haber verilmedi. Sabah uyandık ve mahallede askeri araçlar gördük.” dedi.

Kendi paralarıyla aldıkları evlerde 2003 yılından bu yana oturduklarını aktaran vatandaş, “Bugün mahalle nüfusu kadar zırhlı araç getirdiler.” ifadesini kullandı.

Avukat olan bir diğer Kürt vatandaşı ise “Iraklı yetkililer Kürtlerden ne istediğini bilmiyoruz. Bizi bu ülkenin vatandaşı olarak görmüyorlar, her şeyde kendilerini haklı buluyorlar ve Kürtlere karşı çıkıyorlar. Irak ordusunun yaptığı yasa dışıdır. 16 Ekim olaylarından sonra kenti ele geçiren güçlerin tek amacı Kürt vatandaşların evlerine el koymaktı.” diye konuştu. /K24