Kürdistan Bölgesi Asayişi: TSK saldırısında, Süleymaniye'de üst düzey 2 PKK'li hayatını kaybetti

Kürdistan Bölgesi Asayişi, Süleymaniye kırsalında PKK’nin iki üst düzey üyesinin  hava saldırısında hayatını kaybettiğini açıkladı.

Kürdistan Bölgesi Asayişi: TSK saldırısında, Süleymaniye'de üst düzey 2 PKK'li hayatını kaybetti

Kürdistan Bölgesi Asayişi, Süleymaniye kırsalında PKK’nin iki üst düzey üyesinin  hava saldırısında hayatını kaybettiğini açıkladı.

Kürdistan Bölgesi Asayişi’nin BasNews’e ulaşan açıklamasına göre 15 Ekim tarihinde saat 17:00 sularında   gece Süleymaniye kentinin hemen arkasında yer alan Ezimer Sıradağı’na yönelik İnsansız Hava Aracı ile yapılan bombardımanda KCK Yürütme Konseyi Üyesi Cemil Amed ile KCK Dışilişkiler Sorumlusu Demhad Agîd isimli 2 PKK’linin hayatını kaybettiği bilirildi.

Açıklamada 2 PKK sorumlusunun Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin bilgisi dışında bölgeye geldiği, TSK’ya bağlı İHA’ların trustik bir yer olarak halka açık yerde sivillerin bulunduğu yerde hedef alındıkları kaydedildi. Açıklamada sivillerin bulunduğu yerin hedef alınması ‘uluslararası hukuka ayrıkırı’ olduğu Irak’ın toprak egemenliğinin ihlali olduğu kaydedildi.

Açıklamada “Olay yerinden yapılan detaylı incelemelerin sonunda söz konusu 2 kişinin Kürdistan Topluluklar Birliği’nin (KCK) üst düzey yetkilisi olduğu ortaya çıkmıştır. Bu kişiler Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin ilgili kurumlarının bilgisi dışında Türkiye’ye ait uçakların hedef aldığı ve sivillerin piknik amaçlı da bulunduğu bu bölgeye gelmişlerdir. Söz konusu saldırı birlikte yaşama ve güvenliği sağlamaya yönelik hizmet etmeyip bir hak ihlalidir.”

Kürdistan Asayişi sözkonusu saldırıyı kınayarak, “Hiçbir ülke komşu bir ülkenin topraklarını kullanarak başka bir ülkenin güvenliğini hedef alamaz"   ifadeleri kullanıldı. açıklamada ayrıca "Vatandaşlarımızın Kürdistan Bölgesi hava sahasının Irak Sivil Havacılık denetiminde bulunduğunu hatırlatmakta yarar görüyoruz. Bu süreçte de hava sahamızda keşf uçukları da Kürdistan Bölgesi’nin kontrolünde değildi. Buradan barışçıl Kürdistan Bölgesi toplumuna ve Süleymaniyeli vatandaşlarımıza yönelik güvenlik, huzur ve egemenliğine benzer saldırların tekrarlanmaması için tüm çabayı göstereceğimizi belirtmek istiyoruz” denildi.

Kürdistan Bölgesi Asayişi olayın ayrıntıları hakkında daha fazla bilgi paylaşmadı.