Lahor Şeyh Cengi, YNK Eş Başkanlığına döndüğünü açıkladı

Lahor Şeyh Cengi, 1 buçuk yıl sonra mahkeme kararıyla tüm siyasi haklarının kendisine geri verildiğini belirtti.

Lahor Şeyh Cengi, YNK Eş Başkanlığına döndüğünü açıkladı

Lahor Şeyh Cengi, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Eş Başkanı olarak siyasi çalışmalarına başlayacağını bildirdi.

YNK ile ilgili görüntülü bir mesaj yayınlayan Lahor Şeyh Cengi, 1 buçuk yıl sonra mahkeme kararıyla tüm siyasi haklarının kendisine geri verildiğini belirtti.

Mahkeme kararıyla YNK Eş Başkanlığına geri döndüğünü açıklayan Cengi, YNK Eş Başkanlığına YNK’nin 4’üncü kongresinde üyelerin oylarıyla seçildiğini ifade etti.

“Bugünden itibaren YNK Eş Başkanı olarak siyasi çalışmalara başlayacağım” diyen Cengi, YNK kadrolarının desteğiyle Kürdistan ve Iraklı siyasi güçlerle birlik çabası içerisine gireceğini kaydetti.

Birlik ve şeffaflığa ihtiyaç duyduklarını kaydeden Cengi, Kürdistan Bölgesi’nin siyasi statüsünün daha güçlü ve korunaklı olması için siyasi anlaşmazlıkların bir tarafa bırakılması ve el ele ciddi adımların atılması çağrısında bulundu.

Ne olmuştu

Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi (YNK), başta kurucu lideri Celal Talabani'yi kaybetmesi, parti içindeki çekişmeler ve Kürdistan Bölgesi’nde yaşanan önemli gelişmeler nedeniyle 9 yıl aradan sonra, 5 yıl gecikmeli olarak kongresini 2019’da gerçekleştirdi. Kongrede, Bafıl Talabani ve Lahur Şeyh Cengi eşbaşkan olarak seçildi.

8 Temmuz 2021 tarihinde Lahur Şeyh Cengi Talabani’ye yakın istihbarat ve terörle mücadele yetkilileri Bafıl Talabani tarafından değiştirildi. Bu durum parti içerisinde krize yol açtı.

Lahur Şehy Cengi, bu değişikliklere itiraz etti. İstihbarat merkezine yöneticiyi değiştirmek için askeri güç gönderilmesi kriz tırmandırdı. Ardından Bafıl Talabani, kendisine zehir verilmek suretiyle suikast gerçekleştirildiğini açıklayarak Lahur Şeyh Cengi’yi işaret etti.

Parti üst yönetimi tarafından eşbaşkanlık görevinden ihrac edilen Şeyh Cengi, hakkındaki iddiaları reddetti. YNK yönetimi, 2 Kasım günü Lahur Şeyh Cengi ile birlikte Ala Talabani, Jino Muhammed ve Şaduman Mela Hasan’ın partiden ihraç edildiğini açıkladı.

Erbil Güvenlik Mahkemesi 20 Şubat 2023 tarihinde Lahur Şeyh Cengi’nin hala YNK’nin eşbaşkanı olduğu yönünde karar verdi.

Ancak YNK’den karara cevaben yapılan açıklamada, parti içi meselelerin “kırmızı çizgi” olduğuna vurgu yapıldı.