Kıbrıs Rum kesimi 'Maraş'ı BMGK'ye taşıdı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs’ta statüsü tartışmalı olan kapalı Maraş'ın yüzde üç buçuğunun yerleşime açılacağını açıklamasının ardından, Kıbrıs Cumhuriyeti (Rum kesimi) konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) taşıdı.

Kıbrıs Rum kesimi 'Maraş'ı BMGK'ye taşıdı

Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulides, Maraş'ın bir kısmının Türkiye’nin kontrolüne geçmesi anlamına gelen açılım kararına karşı BMGK’ye şikâyette bulunduklarını söyledi.

Christodoulides, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile yaptığı görüşmenin ardından "Bu, BMGK kararlarının açık bir ihlalidir ve müzakereleri yeniden başlatma çabalarını olumsuz etkileyecektir" açıklamasını yaptı.

Dendias da "Türk tarafının açıklamaları, yeni bir 'oldu-bitti' yaratmaya, Kıbrıs'ı yeniden birleştirme umudunu kesin olarak gömmeye çalışıyor" dedi.

Türkiye’nin Maraş'ı açma kararı AB ve ABD tarafından da endişe ile karşılanmıştı. Yapılan açıklamalarda atılan tek taraflı adımın kabul edilemez olduğu ve kalıcı çözüm girişimlerini sekreye uğratacağı ifade edilmişti.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Kıbrıs Cumhuriyeti’ne verdikleri desteği yinelemiş ve Fransa’nın BM Güvenlik Konseyi'nin bu ayki dönem başkanı olarak konuyu BMGK gündemine getireceğini duyurmuştu.