Kılıçdaroğlu'ndan tezkere açıklaması: Hayır diyeceğiz!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta asker bulundurma süresini 2 yıl daha uzatan tezkereye “Hayır” diyeceklerini söyledi.

Kılıçdaroğlu'ndan tezkere açıklaması: Hayır diyeceğiz!

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bugün Meclis’te CHP grup toplantısında konuştu.

Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta asker bulundurma süresini 2 yıl daha uzatan tezkereye, “Yabancı askerlerin Türkiye’de bulunabilmesinin önünün açıldığı” gerekçesiyle TBMM Genel Kurulu’ndaki oylamada “Hayır” diyeceklerini açıkladı.

“Hiçbir haklı dava sivillerin öldürülmesine haklılık kazandırmaz”

Filistin- israil savaşına da değinen Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:

Bugün dünyada 138 devlet Filistin’i bir devlet olarak kabul ediyor. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler’de de gözlemci devlet olarak görevini bir şekli ile yerine getiriyor. Gazze ise İsrail çekildikten sonra Hamas’ın kontrolüne girdi. Hak aramak ayrı bir şeydir. Gazze’de 2-2,5 milyon Filistinli yaşar. Çok zor koşullarda yaşıyorlar. Açlık var, sefalet var, gıda dışarıdan geliyor, yoksa aç kalacaklar. Bir sürü sorunları var. Dünyanın büyük kesimi bu sorunlara ilgisiz kaldı, onun da altını özenle çizmek isterim. Filistin halkının haklı davasını savunmak elbette ki her demokratik ülkenin hakkıdır. 1970’lerde yanlış hatırlamıyorsam devrimci gençler de Filistin Kurtuluş Örgütü’ne destek vermek için gittiler ve Filistin’de mücadele ettiler. Onların mezarlarının Filistin’de olduğunu hiç unutmadık. Onlar da saygı ile anmak isteriz. Ama hiçbir haklı dava sivillerin öldürülmesine haklılık kazandırmaz. Sivillerin, kadıların, çocukların, yaşlıların öldürülmesi asla ve asla doğru değildir. Sizin haklı davanızın üzerine gölge düşürür. Özellikle uluslararası kuruluşların bu konuda, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere bu sorunun çözülmesi için çaba harcaması gerekir. Eğer bir sorun çözümsüzse genelde, Filistin- İsrail örneği verilir. Artık bu sorunun 21. yüzyılın dünyasında çözülmesi gerekiyor. Olayların büyümeden, siviller öldürülmeden, çocuklar öldürülmeden bu davanın bir şekliyle sonlanması gerekiyor.

“Kim bu yabancı askerler?”

Önümüzde bir tezkere var. ‘Terörle mücadele edeceğiz’ diyorlar. Hiçbir zaman terörle mücadelenin karşısında olmadık, tam tersine ‘terör nereden, kimden gelirse gelsin her türlü mücadeleyi yapın’ dedik. Bu kadar açık. Sınır ötesi operasyon, zaten uluslararası hukuk bana o yetkiyi veriyor. Terör varsa giderim ve vururum. Bitti, o kadar. Şimdi önümüze bir tezkere gelecek. Elbette ki terörle mücadele konusunda verilecek her yetkiye biz evet deriz. Ama anlamadığım bir şey var. ‘Yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması’ diyor. Tezkerede Cumhurbaşkanı isterse yabancı silahlı kuvvetleri Türkiye’ye davet edecek. Birinci sorum Bahçeli’ye. Partinin adı Milliyetçi Hareket Partisi. Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu tezkereye evet diyeceğini söylüyorsun. Sana bir soru, yabancı asker postallarının Türkiye Cumhuriyeti topraklarını çiğnemesine evet diyor musun, demiyor musun? Bu kadar açık. ‘Milliyetçiyim’ diyorsun. Bu kardeşiniz de milliyetçi, altı okumuzdan birisi de milliyetçilik. Asla ve asla yabancı bir askerin Türkiye’ye gelmesini istemiyorum. Bahçeli’ye ikinci sorum, bu yabancı askerler kimler? ABD’liler mi, Ruslar mı, Japonlar mı, Yunanlar mı? Hangi askeri terörle mücadele için Türkiye’ye davet edeceksiniz. Bu ülkede terörle mücadeleyi Türk Silahlı Kuvvetleri, polislerimiz verdi. Binlerce şehidimiz var. Bir tane yabancı asker bile gelmedi. Şimdi beyler; ‘terörle mücadele edeceğiz, yabancı askerleri davet edeceğiz.’ Kim bu yabancı askerler?”