Esad’ın bayram ziyaretine giden Suriyelileri Türkiye’ye geri göndermeyeceğini söylediği iddiası

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın Türkiye’den bayram ziyareti için Suriye’ye giden Suriyelileri Türkiye’ye geri göndermeyeceğini söylediği iddia edildi.

Esad’ın bayram ziyaretine giden Suriyelileri Türkiye’ye geri göndermeyeceğini söylediği iddiası

Suriye resmi kaynaklarında konuyla ilgili bir açıklama yer almıyor

Beşşar Esad’ın bayram ziyareti için ülkelerine dönen Suriyelilerin geri gönderilmemesi için İçişleri Bakanlığı’na talimat verdiği iddiasını araştırmak için öncelikle konuyla ilgili Suriye resmi kaynaklarına başvuruyoruz. Suriye İçişleri Bakanlığı’nın resmi sayfasına an itibariyle ulaşamıyor. Suriye Devlet Başkanlığı’nın sosyal medya hesaplarında konuyla ilgili bir açıklamaya rastlanmıyor. Suriye Enformasyon Bakanlığı internet sitesinde de Esad’a ait olduğu iddiasıyla paylaşılan sözler yer almıyor. Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’nın hem ana sayfasına bakıldığında hem de konuyla ilgili olabilecek anahtar kelimelerle arama yapıldığında burada da Esad’a atfen paylaşılan sözlere dair bir haber alamıyoruz.

Bunların yanı sıra Google’da İngilizce ve Arapça anahtar kelimelerle ve çeşitli kısıtlamalarla ilgili iddia araştırıldığında iddiadakine benzer bir açıklamaya rastlanmıyor. Aksine, Esad’ın 9 Ağustos 2023’ten bu yana geri dönüşlerle ilgili açıklama yapmadığına değinilen haberlere ulaşmak mümkün.Al Jazeera ve Middle East Monitor gibi Ortadoğu haberlerini yakından takip eden haber ajanslarında yapılan aramalarda da Beşşar Esad’ın iddia edildiği gibi açıklamasına ulaşılmıyor.

Suriyeli sığınmacılara Nisan 2022’den beri bayram izni verilmiyor

Esad’ın iddiaya konu olan açıklamasına açık kaynaklar üzerinden rastlanmamasının yanı sıra bayramlarda Türkiye’den Suriye’ye bayram ziyareti için gidişleri engelleyen bir düzenleme de bulunuyor. Nisan 2022’de İçişleri Bakanlığı’nın aldığı kararla, Suriyeli sığınmacılara verilen bayram izinleri kısıtlanmıştı.Bu tarihlerde dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı Uluslararası Koruma Genel Müdürü Muhammet Yazıcı, artık bayram izni verilmeyeceğini ve bunun yerine kesin dönüşlerin teşvik edileceği söylenmişti. Böylece Nisan 2022’den yalnızca kesin dönüş yapmak isteyen ve cenaze mazereti bildiren sığınmacıların Suriye’ye geçişine izin verilmiyor.