Kosret Resul: Kurdistan Artık Bir Rüya Değil

Kurdistan Bölgesi Başkan yardımcısı Kosret Resul, "Kürt Devleti'nin kendisi için bir rüya olmadığını ve Kurdistan'ı, Arap devletlerinin aksine Avrupalı devletlerde olduğu gibi tüm azınlıkların haklarının savunulduğu bir hakikat olarak gördüğünü” dile getirdi.

Kosret Resul: Kurdistan Artık Bir Rüya Değil

Kurdistan Bölgesi Başkan yardımcısı Kosret Resul, kendisini "Kurdistan Aslanı” lakabıyla onurlandıran İtalya'nın önde gelen gazetelerinden Corriere Della Sera'ya, Kurdistan ve bölgedeki son siyasal gelişmeler üzerine bir söyleşi verdi.

Söyleşide Kurdistan Bölgesi ve Kürtlerin son süreçte büyük kazanımlar elde ettiklerini vurgulayan Kosret Eli, Kürtlerin daha önce dünyada fazla tanınmadığını, ancak IŞİD karşıtı savaştaki başarılar sonrasında tüm dünyanın Kürtleri tanıdığını ve sempati beslediğini, Kurdistan Bölgesi başkenti Hewler'in dünya haritasındaki yerini aldığını dile getirdi.

Kürtlerin içinden geçtiği şartların son derece zorlu şartlar olduğuna dikkati çeken Kosret Eli, "1923 yılında imzalanan Lozan anlaşmasıyla çizilen sınırların artık Kurdistan'a dar geldiğini, bu şekilde devam edemeyeceğini” vurguladı ve "Biz artık, haklarımızı elde edebileceğimiz yeni bir anlaşma istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Söyleşinin bir bölümünde Türkiye ve Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili düşüncelerini de dile getiren Kosret Resul, "Türkiye Ekonomisinin kötü bir durumda bulunduğunu, Erdoğan'ın iktidarını kaybetmemek için, anayasayı değiştirme talimatı verdiğini” ileri sürdü.

Erdoğan'ın IŞİD ile PKK'ye aynı gözle baktığına atıfta bulunan Kosret Resul, bunun doğru olmadığını, bu görüşe katılmamakla birlikte, PKK'nin silahlı mücadelesini de benimsemediğini vurguladı.

Kosret Resul HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile diğer HDP'li vekillerin tutuklanmasını tasvip etmediklerini vurguladığı söyleşisinde bu anti-demokratik tutuklamalar nedeniyle Türkiye'yi eleştirdi.