Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nden Abadi’ye sert yanıt

Irak eski Başbakanı Haydar Abadi’nin “16 Ekim” ve “Kerkük” hakkındaki sözlerine yanıt veren Hükumet Sözcüsü Cutyar Adil, “Kürdistan Bölgesi Hükumeti tekçiliği, hegemonyacılığı ve boyun eğdirme politikalarını reddediyor” açıklamasını yaptı.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nden Abadi’ye sert yanıt

Kürdistan Bölgesi Hükumet Sözcüsü Cutyar Adil, Haydar Abdi adına lideri olduğu Şii Nasır Koalisyonu tarafından 16 Ekim olaylarının yıldönümü vesilesiyle yapılan açıklamaya yanıt verdi.   

Adil, “Nasır Koalisyonu, liderlerinin kibirlice demokrasi ve ortaklık anlayışına aykırı kararlarını hatırlatmış. Bunlar peş peşe yaşadıkları yenilgilerin tazahürüdür ki sonuncusunu Irak Parlamento seçimlerinde yaşadılar” dedi.

“Irak halkı açısından gerçekler açığa çıkmış, halk gerçek seçimini yapmış ve bu maceracı politikaların uzun süremeyeceğini ispatlamıştır” diyen Adil, kendi bireysel ve anlık menfaatleri için Irak’ın birlik ve beraberliğini bozanların başarılı olamayacağını tarihin de ispat ettiğini söyledi.   

Cutyar Adil, “Kürdistan Bölgesi Hükumeti tüm etnik, dini ve mezhebi bileşenlerin birlikte huzur içerisinde barınacağı aydınlık ve istikrarlı bir gelecek inşa etmeyi amaçlıyor. Ama aynı zamanda – sahiplerinin bile inanmadığı- parlak bir gelecek adına tekçiliği, hegemonyacılığı ve boyun eğdirme politikalarını reddediyor” ifadelerini kullandı.

Bugün Irak’ın her zamankinden daha fazla akılcı, mantıklı ve ustaca bir politikaya ihtiyacı olduğunu kaydeden Sözcü Adil, bu politikanın dayatmadan, tarafçılıktan, ihlallerden uzak olması ve radikal çıkışları önlemesi gerektiğini  vurguladı.

Abadi’nin sözleri

Nasır Koalisyonu, 16 Ekim olaylarının yıldönümünde, dönemin Başbakanı ve Koalisyonun lideri Haydar Abdi’nin sözlerini içeren bir açıklama yayımladı.

16 Ekim 2017’de “Kerkük’ü yeniden Irak’ın hakimiyetine aldığını” belirten Abadi, yeni vali atadığını, bununla da sınırlı kalmayıp Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payını yüzde 12’ye indirdiğini, Erbil ve Süleymaniye havalimanlarındaki seferleri yasaklayarak Kürdistan Bölgesi’ni “idaresini Bağdat’a teslim etmeye mecbur bıraktığını” söyledi.  

Abad, bu sayede 1991’den sonra ilk defa Iraklı komisyonların Kürdistan Bölgesi’ne giderek hükumet kurumlarını denetlediğini ve sınır kapılarından gelen gelirlerin merkezi hükumet tarafından denetlendiğini belirtti.

Haydar Abdi’nin liderliğindeki Nasır Koalisyonu 10 Ekim 2021’deki erken genel seçimlerinde sadece 2 sandalye alabildi.