TSK-PKK çatışmalarına ilişkin rapor parlamentoya sunulacak

TSK ile PKK arasında çatışmaların yaşandığı sınır bölgelerini ziyaret eden Irak Parlamentosu komisyonu, çalışmalarını sonlandırdı. Komisyon tarafından hazırlanan rapor Irak Parlamento Başkanlığına sunulacak.

TSK-PKK çatışmalarına ilişkin rapor parlamentoya sunulacak

Rûdaw’a konuşan Komite üyesi Nasir Herki, “Kürdistan Bölgesi topraklarında TSK ile PKK arasında yaşanan çatışmaların bilançosunu ortaya çıkarmak için bölgeye giden bir heyet çalışmalarını tamamladı. Yapılan çalışma şu anda tasarı halinde. Bugün rapor haline getirilerek Irak Parlamento Başkanlığına sunulacak. Bu vesileyle askerlerin varlığı nedeniyle ortaya çıkacak olan tehlike, PKK’nin varlığı, zarar görenlere tazminat ödenmesi gibi hususlar gündeme alınacak” dedi.

Foto: Irak Parlamentosu Savunma ve Güvenlik Komisyonu toplantısı

Herki, “Söz konusu raporda Silahlı Kuvvetler Genel Komutanı Mustafa Kazımi ile görüşmeyi de talep ettik. Irak topraklarında yapılan bu savaşın tehlikeli boyutları hakkında kendisini yakından bilgilendirmeyi ve köy sakinlerinin durumlarını aktarmayı amaçlıyoruz. Irak hükümetinin savaşın önüne geçmesi için kararı bir şekilde müdahale etmesini ve zarar görenlerin de zararını telafi etmesini istiyoruz” diye konuştu.

Kürdistan ve Irak Parlamentosu milletvekillerinden oluşan ortak bir heyet, 8 Haziran günü Duhok’ta Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile PKK arasında çatışmaların yaşandığı sınır bölgelerine giderek giderek incelemelerde bulunmuştu.

Heyette, Irak Parlamentosu Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkanı ile birlikte 7 milletvekili ve Kürdistan Parlamentosu Peşmerge, İçişleri, Güvenlik, Tarım, Çevre ve Sağlık komisyonu üyesi 12 milletvekili yer almıştı.

Öte yandan Hristiyan Barış Timi (CPT) örgütü heyeti de dün Duhok’un Amedi ilçesi Kani Masi kasabasına giderek incelemelerde bulunmuştu. 

CPT daha önce hazırladığı bir raporda, TSK’nın Kürdistan  Bölgesi sınırlarında 43 noktada üslendiğini ve bunlardan 6’sının karakol olduğunu bildirmişti.

TSK’nın 23 Nisan'da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan’da PKK’ye karşı karadan başlattığı “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” operasyonu devam ediyor.

Operasyonlar nedeniyle sadece Kani Masi’de 7 köy boşaltıldı.

/Rudaw