Kürdistan Bölgesi ile İran arasında yeni bir sınır kapısı açılıyor

Haci Omeran’da bir araya gelen Kürdistan Bölgesi ile İran heyetleri Kêleşin Sınır Kapısı’nın açılması konusunda anlaşmaya vardı.

Kürdistan Bölgesi ile İran arasında yeni bir sınır kapısı açılıyor

Kürdistan Bölgesi ile Rojhılat (Doğu Kürdistan) arasında yeni bir kapının açılacağı bildirildi.

Erbil ve Urmiye valileri, ticari ilişkilerin ilerletilmesi ve turizmin geliştirilmesini içeren 20 maddelik bir anlaşmaya vardı.

Bu 20 maddeden biri de Kürdistan Bölgesi ile Rojhılat arasında yeni bir sınır kapısının açılmasını öngörüyor.

Urmiye Valisi Muhammed Sadik Muitemidyan, konuyla ilgili olarak “Kürdistan Bölgesi ile aramızda müzakere ettiğimiz en önemli husus İran ile Kürdistan Bölgesi arasında yeni bir sınır kapısının açılmasıydı. Sidekan’da açılacak Kêleşin sınır kapısının kısa sürede açılması konusunda anlaştık” açıklamasında bulundu.

Erbil Valisi Omid Xoşnav ise “İmzaladığımız anlaşma 20 maddeden oluşuyor, daha önceki anlaşmalara güç katacaktır. Daha önce imzaladığımız anlaşmalar, Haci Omeran-Temercin sınır kapısındaki ticarette yüzde 25’lik bir artış sağladı. Her iki taraf da güçlü bir iradeyle hem iş insanlarının ve sanayicilerin hem de yöre halkının karşılaştığı sorunları çözecektir” ifadesini kullandı.

Yeni açılan Kêleşin Sınır Kapısı, Soran Bağımsız İdaresi’ne bağlı Sidekan ilçesinde bulunuyor.

 Soran Bağımsız İdaresi’nden Helgurd Şêx Necib, Rûdaw’a yaptığı açıklamada “Yolları yapmaya başladık. Kapının açılması için gerekenleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Kısa sürede sonuç alacağız” dedi.

Kürdistan Bölgesi ile İran arasında 7 sınır kapısı bulunuyor. Bunlardan 3’ü resmi, 4’ü ise gayrıresmi (yarı resmi) durumda. Kapılardan yıllık 4 milyar dolarlık bir gelir elde ediliyor.