Kürdistan Bölgesi'nde Adım adım referanduma doğru
Kürdistan Bölgesi'nde bağımsızlık referandumuna yönelik diplomasi, teknik ve yasal mekanizmayı belirlemek için önümüzdeki günlerde bir toplantı yapılacak.
Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, tüm siyasi partilerin Referandum Yüksek Komisyonu için üyelerini belirlemesini istemişti.
Rûdaw'a konuşan Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin, "Başta Goran olmak üzere tüm siyasi partilerle görüşerek, komisyon temsilcilerini belirlemelerini istedik. Bu hafta ya da gelecek hafta bir toplantı yapacağız” dedi.
Kürdistan Bölgesi'nin referanduma gitme kararı başka soruları da gündeme getirdi. Peki referandum nasıl ve ne zaman yapılacak? Hangi mekanizmalarda referandum yapılacak?
Fuad Hüseyin, konuya ilişkin, "Bu sorunun cevabı komisyonun yapacağı toplantıda belli olacak” diye konuştu.
Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ortak bir tavır sergileyerek referandumu gündemine aldı.
Bu amaç doğrultusunda siyasi partilerle görüşmek üzere ortak bir heyet oluşturan KDP ile KYB'nin görüşme teklifini Goran ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) kabul etmedi.
Fuad Hüseyin, Goran ve ITC dışındaki tüm partilerin referanduma "olumlu” baktığını ancak şartlarının olduğunu söyledi.
KYB, KDP'yi yarı yolda bırakacak mı?
isminin yayımlanmasını istemeyen KDP Başkanlık üyesinden bir yetkili, KYB'nin KDP'yi yanlız bırakabileceğini söyledi.
KDP'li yetkili, "Uzağa gitmeye gerek yok. Irak Cumhurbaşlığı'nda Nuri Maliki'ye güven oyu oylamasında KYB'nin KDP'yi yanlız bıraktığını unutmayalım. KYB'nin Tahran'ın ve Bağdat'ın etkisinde kalmasından korkuyorum” dedi.
KDP Sözcüsü Mahmud Muhammed ise, "KDP ve KYB'nin şimdiye kadar birlikte hareket etmeye sürdüreceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.
KYB heyeti üyesi Adnan Mufti ise, "Bağımsızlık sadece bir partinin himayesinde değil. Kürdistan halkının tamamı bağımsızlıktan yana ve hiç kimse de düşmanlık yapmıyor” diye konuştu.
Referandum ne zaman yapılacak?
KDP referandumun bu yıl yapılmasından yana. Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) üyesi Halil İbrahim ise, "Diplomasi, teknik ve yasal bir komisyonun kurulması kararlaştırıldı. Şimdiye kadar da referandumun yapılacağı tarih belirlenmiş değil ancak Eylül'den sonra yapılacak” dedi.
2015'te KDP ve Goran arasında Kürdistan Parlamentosu'nda yaşanan uyuşmazlık nedeniyle parlamento çalışmaları durdurulmuştu.
Mevcut durumda ise referandumun önündeki en büyük sorunun parlamentonun aktif olmaması olarak gösteriliyor.
Referandumun yapılmasına yönelik ilk adımın parlamentonun aktif olmasından kaynaklandığını dile getiren Halil İbrahim, partilerinin de bu doğrultuda tüm çabayı göstereceğini söyledi.
Halil İbrahim,, sözlerine şöyle devam etti:
"KDP öncelikle referandumun yapılmasını daha sonra ise iç sorunların çözülmesini talep ediyor. Referandumun iç sorun olarak görülmemesi gerekiyor. Çünkü bu fırsatta Kürtlerin elinden gidecek. Goran, Komel ve KYB'li bazı yetkililer ise öncelikle parlementonun aktif hale gelerek reformların yapılması gerektiğini, sonrasında ise referandumu göreşebileceklerini savunuyor.
Bizler ise iki konunun da birbirine kurban edilmemesini, referandum ve parlamentonun aktifleştirilmesi konusunda çalışmaların yapılması görüşündeyiz.”
Türkiye'de dün yapılan referandumla, Kürdistan'ın bağımsızlık referandumunu karşılaştıran Yekgırtu yetkilisi Halil İbrahim, "Kürdistan'daki referandum Türkiye'deki gibi yüzde yüzde 51 'Evet'le sonuçlanamaz. En az yüzde 70 oranında 'Evet'in çıkması gerekiyor. Kürdistan'daki referandum bir sorundur ve tüm Kürdistan'ı kapsıyor” vurgusunu yaptı.