AGİT: YSK'nın oy pusulası kararı yasaya aykırı ABD AGİT'in endişelerini not ettik

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşikilatı (AGİT) gözlemcilerinin 16 Nisan'daki referandum için hazırladığı rapora dair, "AGİT gözlemcilerinin endişelerini not ettik. Nihai raporu bekliyoruz” dedi.

AGİT: YSK'nın oy pusulası kararı yasaya aykırı ABD AGİT'in endişelerini not ettik

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Türkiye'deki 'partili cumhurbaşkanlığı' referandumunun eşit koşullarda yapılmadığını belirterek, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) şeffaf davranmadığını açıkladı.
AGİT heyetinin bugün basın toplantısı düzenleyerek duyurduğu raporda, YSK'nın aldığı, mühürsüz zarf ve pusulaların da geçerli sayılacağına yönelik kararın seçim güvenliğinin altını oyduğu ve yasalarla çeliştiği görüşüne yer verdi.

ABD AGİT gözlemcilerinin, anayasa değişikliğine ilişkin referandum sonucunu değerlendirmesinde "Türkiye referandumu, eşit olmayan şartlar altında yürütüldü” ifadeleri yer almış, "YSK'nın mühürsüz oyların da geçerli olacağına dair aldığı son dakika kararı için "kanunla çelişiyor" görüşü dile getirilmişti. "Oy sayım prosedüründe son değişiklikler önemli bir güvenceyi ortadan kaldırdı" vurgusu yapılan açıklamada, "Referandumda iki taraf eşit şartlara sahip değildi, 'Evet' kampanyası medyayı domine etti" ifadeleri kullanılmıştı.