Kürdistan Parlamentosu seçim takvimi belli oldu

Kürdistan Bölgesi’nde 25 Şubat’ta yapılacak olan parlamento seçimlerini denetleyecek olan Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, seçim takvimini hazırladı. Rûdaw, seçim takviminin ayrıntılarına ulaştı. Buna göre parti ve adaylara tanınan propaganda süreci 40 gün olacak.

Kürdistan Parlamentosu seçim takvimi belli oldu

111 sandalyeli Kürdistan Parlamentosu seçimleri 25 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirilecek. 3 milyon 641 bin 566 seçmenin oy hakkına sahip olduğu seçimler, Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu tarafından denetlenecek.

Rûdaw’a açıklamalarda bulunan Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Sözcüsü Cumane Gulayi, seçim takviminde yer alan maddelerin bir kısmını hayata geçirdiklerini, diğerlerinin de uygulanması için çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, 10 Temmuz'da Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'na bir mektup göndermiş ve Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin 18 Aralık 2023’te yapılacak Irak il meclisi seçimleriyle birlikte yapılmasını talep etmişti.

Ancak komisyon her iki seçimin birlikte yürütülmesi konusunda yaşanacak zorlukları dikkate alarak Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin ileri bir tarihe alınmasını önermişti. Bunun üzerine Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, seçimlerin 18 Şubat 2024’ten sonraki bir tarihte yapılmasını kararlaştırmış ve komisyon 25 Şubat 2024 tarihini uygun bulmuştu.  

Sözcü Gulayi, seçim takviminde olası değişikliklerle ile ilgili nihai kararın yakın zamanda komisyon toplantısında ele alınacağını söyledi.

Seçim takvimi

Rûdaw, komisyon tarafından hazırlanan seçim takviminin ayrıntılarına ulaştı.

Sandık görevlilerini belirlemek üzere komisyon 10 Kasım'da bir komite oluşturacak. 1 Aralık’ta sandık görevlisi olarak görev yapmak isteyenler için başvurular süreci başlayacak. 25 Aralık’ta ise sandık görevlileri yapılacak kura çekimi ile belirlenecek.

Belirlenen görevliler iki gün sürecek eğitiminin ardından 5 Şubat 2024'te kendileri için uygun bulunan sandık merkezlerine gönderilecek.

Komisyonu seçmenleri bilinçlendirme ve teşvik etme çalışmalarına 11 Aralık’ta, farkındalık kampanyasına ise 10 Aralık'ta başlayacak.

Cihazların denetlenmesi

Seçimde kullanılacak cihaz ve ekipmanların denetimine 1 Kasım 2023 tarihinde başlandı ve 24 Aralık 2023 tarihinde ilgili merkez ve alt kurullara devredilecek.

Takvime göre seçimlerden önce 27 Aralık 2023 ve 5 Aralık 2024 tarihlerinde iki kez cihazlar için deneme yapılacak.

Seçmen kartlarının dağıtılması

 Yurtdışındaki tüm biyometrik oy kartlarının seçmenlere dağıtılmak üzere getirilmesi süreci 1 Aralık ile 9 Aralık 2024 tarihleri arasında tamamlanacak. 22 Şubat 2024 tarihine kadar da tüm seçmenlere oy kartları iade edilecek.

Seçimlere katılacak tüm seçmenlerin isimleri, 1 Aralık 2023 - 7 Aralık 2023 tarihleri arasında komisyona ait internet sitesinde yayınlanacak ve 12 Aralık’a kadar yenilenmeler yapılacak.

Parti ve adayların başvuruları

Takvime göre seçimlere katılacak parti ve koalisyon kayıtlarının 02-21 Kasım 2023 tarihleri arasında yapılması gerekiyordu. Yine parti ve koalisyonların aday listelerini en geç 4 Aralık 2023’e kadar komisyona bildirmesi gerekiyordu.

Ancak Irak il meclis seçimleri nedeniyle komisyon bu takvimde değişikliğe gitti.

Rûdaw’a konuşan Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Basın Ekibi Başkanı İmad Cemil, parti ve koalisyon kayıtlarının 1 Aralık 2023’te başlayacağını söyledi.

Seçim kampanyası ve seçim günü

Partiler ve adayların seçim kampanyası 13 Aralık 2023 tarihinde başlayacak ve seçimlerden 3 gün önce 21 Şubat 2023 tarihinde son bulacak, kampanya süreci 40 gün olacak.

23 Şubat 2024’te güvenlik güçleri ve diğer hükümet görevlilerinin katılacağı özel oylama yapılacak, 25 Şubat 2024’te ise halk sandık başına gidecek.