Başkan Neçirvan Barzani: Irak çatışmalara bulaşarak hiçbir fayda elde edemez

Bugün başkent Erbil’de düzenlenen KDP-KYB üst düzey toplantısına katılan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkan Yardımcısı ve Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani toplantının ardından basına kısa bir açıklamada bulundu.

Başkan Neçirvan Barzani: Irak çatışmalara bulaşarak hiçbir fayda elde edemez

Başkan Neçirvan Barzani, KYB ile KDP toplantısının olumlu geçtiğini ve gelecekte de KYB'li kardeşleriyle ortak bir anlayışa varma konusunda çabalamaya devam edeceklerini kaydetti.

Başkan Barzani, Kürdistan Bölgesi parlamento seçimlerinin tarihinin belirlendiğini ve seçimlerin zamanında yapılmasını umduğunu vurguladı.

Silahlı grupların Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki ABD ve Uluslararası Koalisyon güçlerine yönelik saldırılarına da değinen Başkan Barzani, "Bu çok tehlikeli bir gelişme. Irak Başbakanı bu grupların Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta sorun yaratmasına izin vermemelidir” diye konuştu.

Seçimler zamanında yapılacak mı?

“Kürdistan parlamento seçimlerinin zamanında yapılıp yapılmayacağı” sorusuna yanıt olarak Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi Yönetimi'nin seçimlerin tarihini belirlediğini ve zamanında yapılmasını umduklarını söyledi.

İsrail ile Hamas arasındaki savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana silahlı gruplar Kürdistan Bölgesi ve Irak'taki ABD ve Uluslararası Koalisyon güçlerini hedef alıyor. Dün gece de Erbil Havaalanı yakınlarında Koalisyon güçlerine drone saldırısı düzenlendi.

Başkan Barzani, Erbil'de Koalisyon güçlerine yönelik saldırıların Irak ve Kürdistan Bölgesi için çok tehlikeli olduğunu belirterek, “Kürdistan Bölgesi Yönetimi'nin Irak Başbakanı'ndan talebi, hukuk dışı bu güçlerin Irak'ta ve Kürdistan Bölgesi'nde sorun yaratmasına izin vermemeleridir. Bu eylemlerin Irak'a faydası yok, bunları yapmak doğru değil ve Irak çatışmalara bulaşarak hiçbir fayda elde etmeyecektir” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) üst düzey yönetimi bugün başkent Erbil'de bir araya geldi. Toplantının gündeminde KDP-KYB ve Erbil-Bağdat ilişkileri ile Gazze’deki savaşın Kürdistan Bölgesi ve Irak’a yansımaları vardı.

KYB lideri Bafıl Talabani ve Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani başkanlığındaki KYB heyeti, KDP heyeti ile Pirmam’da bir araya geldi.

İki parti arasında dört ay aradan sonra gerçekleştirilen toplantıda KDP Başkan Yardımcıları Neçirvan Barzani ve Mesrur Barzani de hazır bulundu.

Ayrıca KDP heytinden Fazıl Mirani, Hoşyar Zebari, Cafer Eminki, Piştivan Sadık ve Mahmud Muhammed ile KYB’den İmad Ahmed, Sadi Ahmed Pire, Şalaw Ali Askeri, Derbaz Kosret Resul ve Rıfat Abdullah da toplantıda yer aldı.

Toplantı hakkında daha önce Rûdaw’a konuşan KYB Merkez Komite üyesi İmad Ahmed, tarafların Orta Doğu’daki gelişmeler, Gazze’deki savaş, Erbil-Bağdat ilişkileri, Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payı ile mali hakları ve ikili ilişkilerin ele alınacağını söylemişti./Rudaw