General Aziz Weysi'den Xanesor Açıklaması

Şengal'de 2 Mart 2017'de yaşanan Peşmerge-YBŞ çatışmalarına ilişkin bir açıklama yayınlayan Kurdistan Bölgesi Zerevani Peşmerge Güçleri Komutanı Aziz Weysi, PKK'ye acilen kararını verip elini Güney Kürdistan'dan çekmesi çağrısında bulundu.

General Aziz Weysi'den Xanesor Açıklaması

Son gelişmeler vesilesiyle, Kürdistan Bölgesi Zerevani Peşmerge Güçleri Komutanı General Aziz Weysi'nin yayınladığı açıklama:

Kamuoyuna

Üzülerek ifade etmek istiyorum ki, 2 Mart 2017'de Şengal'de meydana gelen trajik olayın bedellerini her bakımdan Kürtler ödemekte ve zararı da sadece Kürtlere olmaktadır. Ne yazık ki PKK bu oyunu sürekli oynamakta, yıkım ve bozgun dışında Kürtlere hiçbir şey kazandırmamaktadır. Bu eylemleriyle PKK sadece zarardan başka birşey elde etmemekle kalmamakta, aynı zamanda gün geçtikçe daha fazla marjinalleşmektedir. Bazı insanlar talihsizliklerden fayda çıkarır, PKK de kendine göre DAEŞ'in Şengal'e getirdiği felaketten kendine göre fayda devşirmek istemektedir.

PKK'nin Güney, Batı ve Doğu Kürdistan'daki varlığının Roj peşmergelerinden farkı şudur: PKK, yenilgilerini, mantık dışı eylemlerini gizlemek amacıyla, siyasi ve askeri boşluklardan yararlanıp diğer parçalardaki topraklara el koymaktadır. Roj peşmergeleri ise zaruret koşullarında Güneye gelmiş Batı Kürdistanlı gençlerdir. Kürdistan Başkanlığı ve Bölgesel Kürdistan Hükümeti, PKK'ye bağlı PYD ve YPG'ye nasıl yardım etmişse, bu gençlere de yardım etmiştir. Bu tarzda, Roj birlikleri kendi topraklarını savunabilmek ve halkının güvenliğini koruyabilme yeteneğini kazanmak üzere eğitim almış ve profesyonel bir güç haline gelmişlerdir.

Ne yazık ki bu satırları yazdığım şu anda da, PKK, Roj birliklerinin dönüşüne karşı çıkmaktadır.

Kürdistan Bölgesi'nin tehdit altında olduğu zamanlarda, Roj birlikleri bölgede edindikleri tecrübeyle, Kürdistan Bölgesi'nin savunulmasında gerçekten apaçık ve büyük bir rol oynamıştı. Herkes onların verdiği şehadetlerin ve gösterdiği kahramanlıkların tanığıdır. Savaş mevzilerinde şehit düşen Roj peşmergelerinin kanları hala kıpkızıl durmaktadır. Ama ne yazık ki, PKK'ye bağlı PYD ve YPG bu şehitlere, bu şehitlerin ana topraklarında toprağın bağrına dönmelerine de her zaman zorluk çıkarmıştır.

Roj peşmergeleri, "biz ölümsüz Barzani'nin yolundayız" demektedirler; yani bunlar ulusal ve insani bir güçtür, Kürdistan'ın hangi parçasında olursa olsun, kendilerine düşen her görevi yerine getirmek kararlılığındadır.

Şimdi de Roj birlikleri Kürdistan Bölgesi'nde yasal bir güç olarak emir ve talimatlara göre hareket etmektedir ve bütün Kürt dostlarının dileği olduğu gibi, Kürdistan Başkanı da, Roj birliklerinin çatışmasız ve kardeşçe kendileriyle omuz omuza Batı Kürdistan'da topraklarını savunmalarını PKK'nin de kabul etmesini istemektedir. Kürtler için doğru olan odur ki, PKK acilen kararını verip elini Güney Kürdistan'dan çekmeli, bölgenin içişlerine karışmaktan vazgeçmeli, Kürdistan'da siyasi ve toplumsal ilişkiler ile güvenliğin bozulmasının aracı olmamalıdır. Bölgenin neresinde olursa olsun, halkımız da hayatını özgürce sürdürmeli ve evlerine-barklarına, köylerine gidebilmelidir.

Aziz Veysi Bani

Zerevani Peşmerge Güçleri Komutanı