Irak Parlamentosu'nun Kürdistan bayrağını indirmeye yetkisi yoktur

Irak Ummey Partisi Başkanı Misal Alusi, parlamentonun bugünkü oturumunda Kerkük kentinde göndere çekilen Kürdistan bayrağının indirilmesine ilişkin kararına karşı çıktı. Alusi, "Irak Parlamentosu'nun Kürdistan bayrağını indirmeye yetkisi yoktur” dedi.

Irak Parlamentosu'nun Kürdistan bayrağını indirmeye yetkisi yoktur

Kürdistan grubunun hazır bulunmadığı oturumda, Kerkük kent meclisinin kentteki resmi kurum ve kuruluşlarda Irak bayrağının yanında, Kürdistan bayrağının da göndere çekilmesi kararını gündemine alan Irak parlamentosu, Kerkük kent meclisi kararını tanımayan bir karar aldı.

Aynı zamanda Parlamentodaki Demokratik Medeni İttifakı Grubu Başkanı da olan Misal Alusi, BasNews'e yaptığı açıklamada, parlamento kararını 'yanlış' bir karar olarak niteledi. Kararın yanlışlığını Amerikan sisteminde verdiği örneklerle gözler önüne seren Alusi, "Amerika'da her kongre üyesinin önünde, Amerikan bayrağının yanında seçildiği vilayetin bayrağı da bulunmakta. Hatta üye olduğu siyasi partinin bayrağı bile bazen görülmekte” dedi.

Irak hükümetini ve parlamentosunu da sert bir dille eleştiren Alusi, "Basra gibi bir kentin içme suyu ihtiyacını karşılayamayan ve ülkede güvenliği temin edemeyen bir hükümet ne hakla Kürdistan bayrağının göndere çekilmesine karışabilir. Bunun yanında Irak parlamentosunda alınan kararların çoğu İran ve Amerika'nın yönlendirilmesiyle olmakta. Eğer İran büyükelçisi bir tavsiyede bulunursa farklı bir karar, eğer Amerikan Büyükelçisi farklı bir tavsiyede bulunursa o zaman farklı bir karar çıkmakta.”

Son olarak, Kürdistan bölgesinin bağımsızlık referandumuna değinen Irak parlamentosu Demokratik Medeni İttifakı Başkanı Misal Alusi, referandumun Kürdistan halkının en doğal hakkı olduğunu ve Alusi olarak referandumu desteklediğini ve oyunun 'evet' olacağını belirtti.