Kürdistan petrolü Basra’dan tazmin edilecek!

İhracatı askıya alınan Kürdistan petrolünün Basra petrolünden tazmin edileceği belirtildi.

Kürdistan petrolü Basra’dan tazmin edilecek!

Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu, dün Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani’nin de katıldığı toplantıda Kürdistan petrolü konusunu ele aldı.

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu Üyesi Xelîl Doskî, Hayyan Abdulgani’nin aktardığı bilgilere göre, Kürdistan petrolünün Basra petrolünden tazmin edileceğini ve günlük petrol ihracatını 3 milyon 500 bin varile çıkarılacağını belirtti.

Irak Devlet Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) verilerine göre, geçtiğimiz nisan ayında Basra’dan günlük 3 milyon 288 bin petrol ihraç edildi.

Doskî, Kürdistan petrolünün Basra’dan tazmin edilmesi sürecinin başladığını aktararak Basra’dan ihraç edilen petrol miktarının arttırılmasının da bu sürece ilişkin olduğunu kaydetti.

Öte yandan Irak Petrol Bakanı, Kürdistan petrolünün yeniden ihraç edilmesi konusunda Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile son aşamaya geldiklerini ifade ederek “Günlük 400 bin varil petrolün ihraç edilmesi için Kürdistan Bölgesi ile anlaşmaya varıldı”ifadelerini kullanmıştı. 

Ne olmuştu?

Irak, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi ile 2013'ten beri doğrudan petrol ticareti yaparak Bağdat ile Ankara arasında 1973’teki sözleşmeyi ihlal ettiği gerekçesi ile Türkiye hakkında Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Merkezi (ICC) nezdinde dava açmıştı.

Irak Petrol Bakanlığı, mahkemenin Türkiye’yi 1,4 milyar dolar tazminata mahkum ettiğini ve ayrıca Kürdistan Bölgesi’nden Ceyhan Limanı’na yapılan sevkiyatını durduğunu açıklamıştı.

Erbil ve Bağdat heyetleri arasından yapılan bir dizi görüşme neticesinde taraflar, Kürdistan petrolü ihracatının tekrar başlaması konusundan 4 Nisan’da anlaşmaya varmıştı.

Kürdistan petrolü ihracatının durdurulmasının Kürdistan Bölgesi ve Irak’a aylık maliyeti 800 milyon doları geçiyor.