Kürdistani bölgelerdeki Araplaştırma süreci tehlikeli boyutlarda

Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerdeki Araplaştırma süreci, tehlikeli boyutlara ulaştı.

Kürdistani bölgelerdeki Araplaştırma süreci tehlikeli boyutlarda

140. Madde kapsamında bulunan Kerkük’te Araplaştırmanın yeni bir süreci başlatılmış durumda. Irak Ordusu, Kerkük’te çiftçilerin topraklarını ekmesini engelleyerek onları göçe zorluyor.

Irak Ordusu’na ait askeri araçlar, sürekli olarak Kürt çiftçilere ait tarlaların etrafında dolanıyor. Çiftçilerin çalışmasını engelleyen askerler, su kuyularının da elektriğini kesiyor.

Araplaştırma süreci, Ekim 2017 olaylarından sonra yeni formlarıyla göze çarpıyor. Kürtlere ait makamların işgal edilmesi, Kürtlere ait mülklere el konulması ve gıda formlarının yerlerinin değiştirilmesi Araplaştırma politikasının en belirgin girişimleri olarak öne çıkıyor.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, son 5 yıllık süreçte Kürtlere ait 356 bin dönümü aşkın tarım arazisi mahkeme kararıyla ithal Araplara devredilmiş durumda.

Irak Parlamentosu Bölgeler ve Eyaletler Komitesi Üyesi Şêrwan Dûberdanî, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Muhammed Şiya es-Sudani Hükümeti kurulduktan sonra Şengal Anlaşması’nın uygulanmasını bekliyoruz. Öncelikle Peşmerge güçlerinin Kürdistani bölgelere dönmesi, buralardaki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ofislerinin açılması ve 140. Madde’nin uygulanması konularının çözüme kavuşturulması  ve Kürdistani bölgelerin yeniden Kürdistan Bölgesi kontrolüne geçmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Araplaştırma politikasının en yoğun olarak uygulandığı yerlerin başında Kerkük’le birlikte Xaneqîn geliyor. Xanqîn’de son 5 yılda 36 köy Araplaştırıldı. Arap ve Türkmenler, Kürtlere ait topraklara el koymak için son üç ayda yaklaşık bin 500 şikayette bulundu. Kerkük’te ise Kürtlere ait 27 bin dönüm tarım arazisine el konuldu.

Anayasa’nın 140 Madde’nin uygulanması için belirlediği zamanın üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen bu maddenin 3 bendi hâlen uygulanmış değil.

140. Madde’nin uygulanması konusunda ciddi girişimleri olduğunu ifade eden Irak Başbakanı Muhammed Şiyas es-Sudani “Bu dosyanın sonlandırılması için ciddi bir istek ve irademiz var” ifadelerini kullandı.

14 Mart’ta Başbakan Mesrur Barzani ile bir araya gelen Sudani, Rûdaw muhabirinin 140. Madde ile ilgili sorusuna, “140. Madde’nin uygulanması için bütçe ayrılmıştır” şeklinde cevap verdi.

140. Madde Nedir?

2003 yılından sonra Irak Anayasası’nda yerini alan 140. Madde Kerkük, Diyala, Musul ve diğer tartışmalı bölgelerin statüsüyle ilgili olan maddedir.

Kürtler, 140. Madde’nin uygulanmasını talep ederken Arap ve Türkmenler ise buna karşı çıkıyor.

Ayrıca, 140. Madde normalleşme, nüfus sayımı ve referandum gibi 3 adımı uygulamakla yükümlü.