Kürt Dil Platformu’ndan partilere: Kürt dili ve kimliği kırmızı çizgidir

Seçimler öncesinde partilere çağrı yapan Kürt Dil Platformu, Kürtçenin resmi dil olması ve önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

Kürt Dil Platformu’ndan partilere: Kürt dili ve kimliği kırmızı çizgidir

Aralarında Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) de bulunduğu Kürt partileri tarafından kurulan Kürt Dil Platformu (Platforma Zimanê Kurdî), Diyarbakır’da Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde gerçekleştirilen basın toplantısında seçim arifesinde taleplerini yineledi.

Parti temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantıda, açıklama metni Platformun Sözcüsü Şerefhan Ciziri tarafından okundu.

Platformun kurulduğu 2018’den beri Kürtçenin resmi dil olması için çalıştıklarını belirten Ciziri, Kürtçenin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

Kürt dili ve kimliğini yok sayan, asimilasyonu savunan seçim çalışmalarına karşı olduklarını vurgulayan Ciziri, “Bizim için Kürt dili ve kimliği kırmızı çizgidir” dedi.

“Kürt Dil Platformu olarak Kürtçenin anayasal güvenceye alınmasını istiyoruz” diyen Ciziri, önerilerini şöyle sıraladı:

“Kürtçenin anaokulundan, üniversiteye kadar eğitim dili olması, yaşam ve pazar dili olması lazım ve ayrıca resmi hizmette kullanılması lazım. Kürtçenin önündeki bütün duvarlar yıkılmalıdır. Köylerin, ilçelerin, sokakların isimleri Kürtçe olmalıdır. Özellikle belediyelerde görev yapanların Kürtçe bilmesi lazım. Camide Kürtçe hutbe verilmesi gerekiyor. Bütün bunların yerini getirilmesi için Kürtçe resmi dil olmalıdır ve Kürt dil kurumu kurulmalı ve bütçe ayrılmalıdır.”

Siyasi partilerden talepler için destek isteyen Ciziri, “Bölgemizdeki seçimlerde milletvekili ve belediye adaylarının Kürtçe bilmesi gerekmektedir. Bölgemizde seçimlere katılacak tüm adaylar için Kürt dili ortak kriter olmalıdır” dedi.

Ciziri, “Seçim sürecinde her türlü etkinlikte Kürtçenin iyi bir şekilde görünür olması gerekmektedir. Tüm Kürt adaylarının Kürtçe konuşmasını, tartışmalar yapmasını, toplantı, konferans ve panellere katılmasını, Kürtçe sloganlar atmasını talep ediyoruz. Dilsiz hayat olmaz, hayat da Kürtçe ile güzeldir” diye konuştu.