Kürdistan Gençleri 'Cephe' dedi

Kürd siyaseti cehe oluşumunu tartışırken gençler kararlaştırdı

Kürdistan Gençleri 'Cephe' dedi

9 Ocak Pazartesi günü Kürdistan Federasyonu başkenti Hewler'de, gençlik örgütleri tarafından bir toplantı düzenlendi. İlk olarak 2016 sonbaharında yapılan toplantıda alınan ilişkilerin sağlanması kararı ile gerçekleşen 2017 toplantısı 'Kürdistan Ulusal Gençlik Cephesinin oluşturulması' gündemi ile toplandı.

Kürd Siyasetinin ulusal cephe ihtiyacını tartıştığı ve bunun önündeki engelleri aşmaya çalıştığı bir dönemde, gençliğin attığı adım olumlu karşılandı.

Toplantıya Federal Kürdistan Bölgesi'nden Yekîtîya Lawanî Demokratî Kurdistan; Güney-batı Kürdistan'dan Tevgera Ciwanên Kurd ve Yekîtîya Xendewan û Ciwanên Demokratî Kurdistan örgütleri ile Kuzey Kürdistan'dan Tevgera Ciwanên Kurdistan örgütü katıldı. Ayrıca Federal Kürdistan öğrenciler birliği gözlemci sıfatıyla hazır bulundu. Doğu Kürdistan'dan herhangi bir örgütün yer almadığı toplantıda Güney Kürdistan gençlik örgütleri, Doğu Kürdistan'daki gençlerle ilişki kurma görevini üstlendi.

Ortak bir organizasyon kapsamında örgütlenmeyi hedefleyen toplantı; farklı gençlik kesimlerine ulaşmayı, her parçadan gençlerin katılımıyla seminer ve konferanslar biçiminde eğitim çalışmaları yürütmeyi kararlaştırdı. Tevgera Ciwanên Kurdistan sorumlusu Serhat Karaboğa alınan kararlar çerçevesinde, Kuzey Kürdistan'da yaşayan Kürd gençleri için şu değerlendirmeyi yaptı: 'Kuzey'de dinamik, duyarlı bir gençlik var. Maalesef toplumun diğer kesimleri gibi gençlik de Kuzey özgülünde yaşanan olumsuzluklardan dolayı küskün ve kırgın. Siyasi partilere karşı temkinli ve güvensiz. Bu olumsuz durumun aşılması için gençliğin dinamik bir güç olarak yeniden sahaya inmesi gerekir. Bunun için gençlik örgütlerine önemli rol düşüyor. Hepimiz Kürdüz, Kürdistan'lıyız. Elbette farklılıklarımız var ve olmalıdır. Fakat ortak bir kaderimiz var. Kürdistan'lı olmanın getirdiği müşterekler etrafında toplanmalı ve bu olumsuz gidişata dur demeliyiz. Sadece siyasi partilerin olumsuzluklarını eleştirerek bir yere varamayız.'

Karaboğa, ajansımıza yapmış olduğu açıklamada gençlik cephesinin önemine vurgu yaparak Kuzeydeki siyasi yapılara şu çağrıda bulundu: 'Muhakkak ki Kürd siyasetinde bireysel olarak gençliğin biraraya gelmesi için çaba harcayanlar var. Maalesef bunu genel açıdan belirtmek mümkün değil. Gençliğe güvenmeyen ya da tehlike olarak gören büyük bir kesim de var. Kısaca çağrım şudur; her politik çevre etrafındaki gençlere, gençlik kollarına ve/veya kurumlarına güvenmeli. Gençlerin ortak platformlarda buluşmasını teşvik etmeli, desteklemelidir. Gençliğin biraraya gelmesinin yaratacağı olumlu gelişme, her alanda mücadeleyi güçlendirecektir.'

Toplantının sonuçlarını olumlu bulduğunu belirten bir yetkili ise ajansımıza; 'Gençlik motor güçtür. Her alanda önü açılmalı ve teşvik edilmelidir. İdeolojik ayrılıklarla değil, ulusal değerlerle beslenmeli ve yanyana durması sağlanmalıdır. Kürd siyasetinin taze kanla beslenmeye ihtiyacı vardır. Gençlik de bu sorumlulukla hareket etmelidir' açıklamasında bulundu.