HPG, Irak ordusu ile görüşürken hayatını kaybeden yetkilinin ismini açıkladı

HPG, Irak ordusu ile görüşürken hayatını kaybeden yetkilinin ismini açıkladı

HPG, 11 Ağustos günü Irak Sınır Muhafızları komutanları ile görüştükleri sıraada Türk SİHA’larının saldırısı sonucu hayatını kaybeden kişinin Hakurki Eyalet Komutanlığı’nda yer alan “Agit Garzan” kod adlı Murat Kalko olduğunu açıkladı.

PKK’nin askeri kanadı HPG Basın İrtibat Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, 11 Ağustos günü Irak Sınır Muhafızları ile görüşme yapan Hakurki Eyalet Komutanlığında yer alan Agit Garzan’ın Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Irak güçlerini hedef aldığı saldırısı sonucunda yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Açıklamada, 1975 Kars Kağızman doğumlu Agit Garzan kod adlı Murat Kalko’nun kimlik bilgilerine yer verildi.

Murat Kalko’nun 1993 yılında örgüte katıldığı bilgisine yer verilen açıklamada, birçok eyleme katıldığı ve pek çok kez yaralandığı belirtildi.

10 Ağustos gecesi Soran ilçesi sınırlarında PKK ile Irak Sınır Muahfızları arasında kısa süreli çatışma yaşanmıştı.

Ardından tansiyonu düşürmek için bölgeye giden Irak Sınır Muhafızları komutanları, PKK’lilerle görüştükleri sırada, TSK’ya ait SİHA’lar tarafından bombalanmıştı.

Bombardımdan Irak Sınır Muhafızları (IBP) 2’inci Sınır Tümen Komutanı Muhammed Reşid Süleyman ile 2’inci Sınır Tümen Komutanlığına bağlı 3’üncü Birlik Komutanı Yarbay Zübeyir Hali Taceddin hayatını kaybederken Yarbay Hüsameddin Abdurrahman Hasan ve bir asker de yaralanmıştı.

Irak Sınır Muhafızları’na yönelik saldırıya tepki gösteren, Bağdat bunu "Türkiye'nin drone aracılığıyla yaptığı açık bir saldırı" şeklinde değerlendirdi.

Irak Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türk ordusunun Irak toprakları içerisindeki ihlalleri, Irak'ın egemenliğine yönelik tehlikeli bir ihlaldir, kınıyoruz ve Ankara'yı tüm askeri operasyonlarını durdurmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.